AP: Brojni izazovi pred novoimenovanim mandatarom vlade Iraka

Izvor: Blic, 13.Avg.2014, 01:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AP: Brojni izazovi pred novoimenovanim mandatarom vlade Iraka

Imenovanje Hajdera el Abadija za novog mandatara vlade Iraka, i moguće okončanje osmogodišnje vladavine Nurija el Malikija, iznenađenje je za mnoge Iračane, jer El Abadi nije bio među najpoznatijim članovima bagdadske političke elite, niti je slovio za nekoga ko bi mogao da zameni ratobornog premijera, ocenjuje agencija AP.

El Abadi je u ponedeljak prihvatio imenovanje da formira vladu u narednih 30 dana, dok su delovi Iraka u rukama radikalne grupe Islamistička država >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i njihovih sunitskih saveznika, a u Bagdadu besne političke oluje jer El Maliki insistira da ostane na premijerskom mestu.

El Malikijeva Dava partija saopštila je u ponedeljak da "El Abadi predstavlja samo sebe", nagovestivši time borbu oko toga ko će predvoditi izlazak Iraka iz sadašnje krize.

Izazovi s kojima se bori El Abadi, dugogodišnji poslanik iz El Malikijeve islamističke stranke, ogromni su, smatra AP.

Glavne iračke političke frakcije gaje duboko nepoverenje jedna prema drugoj, a vojska izgleda nije u stanju da povrati teritorije na severu i zapadu zemlje koje su osvojili sunitski ekstremisti.

El Maliki je već dugo na meti kritika jer je monopolizovao vlast i skrajnuo sunitsku i kurdsku populaciju.

Sada su sve oči, navodi AP, uprte u El Abadija, političara nižeg ranga, poznatog po fleksibilnijem pristupu od El Malikija.

"On je uljudan, širokogrud, fleksibilan i veruje u dijalog. Njegov karakter, zajedno sa njegovim naučnim radom i načinom na koji je vodio odbor za finansije Parlamenta... učinili su ga prihvatljivim za druge igrače u iračkoj politici", rekao je za agenciju AP bivši poslanik El Malikijeve partije, Abdul-Hadi el Hasaini.

El Abadi je, dodaje AP, izgleda osvojio već i međunarodne saveznike, američkog predsednika Baraka Obamu i potpredsednika Džoa Bajdena. Obama je juče naveo da su on i Bajden razgovarali sa El Abadijem i da su njegovo imenovanje za novog mandatara iračke vlade opisali kao "obećavajući korak napred".

Iran, koji ima veliki uticaj na politiku zemlje, takođe je podržao El Abadija.

Sekretar moćnog Vrhovnog nacionalnog bezbednosnog saveta Irana Ali Šamhani čestitao je El Abadiju i rekao da islamska država "podržava legalni proces za izbor novog iračkog premijera".

Kao ljuti pobornik šiitske političke scene, El Abadi je takođe bio umešan u iste političke podele koje su i dovele do sadašnje krize.

On je posle dolaska na vlast El Malikija odbio pozive da se iračkoj sunitskoj i kurdskoj manjini da više mesta od onoga što su osvojili na izborima, iako bi to moglo da ojača osećaj nacionalnog jedinstva.

"Bilo je nekih grupa koje su insistirale da dobiju više nego što su zaslužile. To ne sme da bude učinjeno, i ne pristajemo na to", rekao je tada El Abadi za AP.

Oni koji su radili sa El Abadijem, međutim, opisuju ga kao nekoga ko je voljan da razmotri različita stanovništva, što je retka odlika u iračkoj politici.

"Bitno je da znamo da imamo premijera koji nema nasilne instinkte, i čiji instinkt je da prihvati gledišta drugih. Ima mnogo političara u Iraku... gde čim se sa njima u nečem ne slažete, oni učini sve da vam bude neugodno", rekao je bivši pravni savetnik UN u Iraku, Zaid el Ali.

El Ali se seća El Abadija kao opuštenog čoveka, sa dobrim smislom za humor.

Pošto je El Maliki 2010. osvojio drugi premijerski mandat, El Abadi, tada pristalica premijera, bio je pun optimizma.

"Obećali smo narodu Bagdada i Iraka da će naredne četiri godine biti faza izgradnje i bolje ekonomije. Ujedinićemo se sa svakim drugim političkim blokom koji ima iste ciljeve", rekao je tada El Abadi.

Umesto toga, kada su američke snage napustile Irak 2011, El Malikijeva vlada je proterala iz zemlje sve viđenije sunitske političare i nasilno ugušila proteste sunita.

Došlo je do tenzija i sa Kurdima na severu zemlje, a El Maliki je čak uspeo da od sebe udalji i neke do tada savezničke šiitske partije.

Agencija AP ocenjuje da je sada glavno pitanje da li će El Abadi uspeti tamo gde El Maliki nije uspeo kada se radi o ponovnom ujedinjenju iračkih partija i sprečavanju raspada zemlje na tri dela.

Biografija El Abadija

El Abadi je rođen u Bagdadu 1952. u porodici poznatog lekara Džavada el Abadija, koji je postao generalni inspektor Ministarstva zdravlja, uprkos tome što je u to vreme žestoko kritikovao vladu.

Islamističkoj Dava partiji se priključio već sa 15 godina.Doktorirao je elektrotehniku na Univerzitetu Mančester u Britaniji, gde je postao portparol Dava partije, stacioniran u Britaniji.

Sadam Husein oduzeo je pasoše njegovoj porodici, tako da kada je njegov otac umro, morao je da bude sahranjen u Londonu.

Dvojica njegove braće, koja su odlučila da ostanu u Iraku, pogubljeni su, a treći je proveo 10 godina u zatvoru, prema profilu El Abadija, postavljenom na Fejsbuku.

Posle svgravanja Sadama Huseina 2003, El Abadi se vratio u Irak i imenovan je za ministra komunikacije u Iračkom upravnom savetu, kratkoročnoj prelaznoj vladi koja je funkcionisala pod protektoratom SAD.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.