AOM: Zabrinuti smo zbog praćenja urednika Južnih vesti

Izvor: B92, 23.Mar.2017, 20:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AOM: Zabrinuti smo zbog praćenja urednika "Južnih vesti"

Asocijacija onlajn medija izražava duboku zabrinutost zbog slučaja praćenja i snimanja urednika portala "Južne vesti“ Predraga Blagojevića.

Kako je saopšteno, to se dogodilo u utorak 21. marta uveče.

"Po svedočenju Blagojevića, nepoznata osoba snimala ga je video-kamerom iz automobila parkiranog u centru grada, a kada je Blagojević pokušao da fotografiše automobil, vozač je dao gas i pobegao", navodi se.

Koristeći nedavno uspostavljeni mehanizam >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << saradnje sa kontakt-tačkama u policiji i tužilaštvu, Asocijacija onlajn medija je odmah prijavila slučaj Policijskoj upravi u Nišu.

"Inspektori su iste večeri obavili razgovor sa Blagojevićem, nudeći i dodatnu policijsku zaštitu. Asocijacija onlajn medija pozdravlja brzu reakciju policije i izražava očekivanje da će nadležni organi u najkraćem roku rasvetliti sve okolnosti ovog slučaja i o njima izvestiti javnost. Podsećamo da ovo nije izolovan slučaj, već deo rastućeg i veoma opasnog trenda u Srbiji. U junu prošle godine, novinarka Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE) Maja Živanović prijavila je da je prate dvojica nepoznatih muškaraca. U avgustu, Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) obratila se Zaštitniku građana zbog sumnje da njihove novinare prati i prisluškuje BIA. U novembru, četiri novinarke Centra za istraživačko novinarstvo (CINS) primetile su da ih nepoznata lica prate i fotografišu. Samo hitnom i efikasnom reakcijom policije i tužilaštva biće poslata nedvosmislena poruka svima onima koji bi pokušali da ugroze bezbednost novinara, a novinarima će se pružiti osećaj sigurnosti i poverenja u institucije koje su dužne da ih štite dok obavljaju veoma odgovoran posao informisanja javnosti", dodaje se.

Asocijacija onlajn medija nastaviće da obaveštava javnost o ovom i svim drugim slučajevima ugrožavanja bezbednosti novinara.

"Pozivamo građane da nas podrže u nameri da obezbedimo svojim kolegama bezbedne uslove za rad. Bez toga, potonućemo još dublje u medijski mrak u kome se danas nalazimo", zaključuje se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.