AMERIČKE “LETEĆE ZVERI” SLETELE U HRVATSKU: Stiglo 5 borbenih helikoptera “Kiowa Warriors”!

Izvor: Telegraf.rs, 30.Jul.2016, 14:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AMERIČKE “LETEĆE ZVERI” SLETELE U HRVATSKU: Stiglo 5 borbenih helikoptera “Kiowa Warriors”!

U Hrvatsku stiže 16 borbenih helikoptera Kiowa Warriors OH-58 D. U prvom od dva leta, vojnim avionom C-5 Galaxy iz SAD-a dolazi prvih pet borbenih helikoptera.

Uz helikoptere stiže i simulator letenja, kao i sva dodatna oprema i delovi, uključujući i naoružanje. U drugom letu iz SAD-a vrlo brzo doći će i preostalih 11 helikoptera. Reč je o dosad najvrednijoj američkoj vojnoj donaciji Hrvatskoj, kojom HRZ dobija opremu vrednu 1,7 milijardi kuna.

Hrvatska podmiruje troškove >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << transporta, PDV i ostale troškove, obuku pilota. Procenjuje se da će MORH za donaciju da plati oko 100 miliona, a još toliko iznosiće i ostali troškovi. Hrvatska tako za 200 miliona dobija 16 helikoptera namenjenih za izviđanje, borbu i nadzor.

Premda je reč o polovnim helikopterima, može se reći da su obavili izvrstan posao jer su im Amerikanci dali da prvi izaberu između kontingenta koji je bio namenjen za donacije saveznicima. U novembru 2015. izbor je napravio pukovnik Majkl Križanec, i odabrao najmoderniji, koji je prvi put ušao u upotrebu američke vojske 2012. godine. HRZ je dobio gotovo nove helikoptere koji imaju mali broj sati letenja, a svi su proizvedeni od 2010. do 2012. Helikopteri stižu rastavljeni, a biće sastavljeni idućih dana, izgledno u vazdušnoj bazi u zadarskom Zemuniku, gde će, nekoliko dana nakon obeležavanja Oluje, biti predstavljeni javnosti.

Foto: Wikimedia/U.S. Army

Piloti odmah počinju s obukom, prvo na simulatoru, a onda i na letelicama, a treniraće ih američki instruktori. S obzirom na to da su naši piloti trenažu uglavnom i provodili na vrlo sličnim američkim helikopterima Jet Rangerima, ne treba sumnjati da će obuka ići brzo. Očekuje se da će u HRZ-u obučiti 30-ak pilota. Ono što najviše veseli MORH je činjenica da nakon puno godina – otkako su se "rešili" borbene eskadrile legendarnih Mi-24 “letećih tvrđava” ruske proizvodnje koji su se pokazali u završnim operacijama za oslobađanje RH i delova BiH – Hrvatska opet dobija eskadrile borbenih helikoptera.

To više nisu “leteće tvrđave”, već sofisticirani helikopteri koji su prvi u vojsci SAD - a poneli MMS – Mast Mounted Sight, moćni sastav senzora koji se nalaze u netipičnoj “kugli” iznad rotora elisa. U kugli se nalaze senzori za termalno skeniranje, teleoptički senzori, laserski sastav za određivanje udaljenosti i označavanje cilja, ali i optički ciljnički sastav.

Zavisno od vrste naoružanja koje nosi na nosačima, ovaj helikopter može da "ratuje", na udaljenosti od nekoliko kilometara i s neprijateljskim tenkovima i oklopnjacima, utvrđenim položajima i letelicama. Naime, nosi teško naoružanje, protivoklopne rakete. Državni vrh dobro je procenio kada se odlučio za ovu nabavu jer “Kiowe” su izrađene da mogu da se nose i sa terorističkim napadima.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.