ALARMANTNO: Preživeli smo 16 od 17 najtoplijih godina - I OVE NAM STIŽE PAKAO!

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Jan.2017, 01:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ALARMANTNO: Preživeli smo 16 od 17 najtoplijih godina - I OVE NAM STIŽE PAKAO!

NASA tvrdi da je 16 od 17 najtoplijih godina bilo u trećem milenijumu

Da su temperature izmerene na površini Zemlje tokom prošle godine bile najviše od kada se vodi evidencija (1880.) potvrdile su analize naučnika  NASA i NOAA (Nacionalna okeanska i atmosferska administracija). Prosek globalnih temperatura u 2016. godini pokazuje da je bilo za 0,99 stepeni toplije nego sredinom 20. veka. Taj podatak 2016. čini trećom godinom zaredom koja je postavila novi rekord >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u proseku temperatura površine!

- Prošla godina je bila treća u nizu u ovoj seriji. Ne očekujemo rekordne godine svake godine, ali je vidljiv globalni dugoročni trend zagrevanja - rekao je direktor Godard instituta Gevin Šmit.

Vremenom se lokacije stanice za beleženje temperature menjaju, kao i načini merenja, pa ima nesigurnosti u interpretacijama. Međutim, čak i uzevši ovo u obzir, NASA sa više od 95 odsto sigurnosti procenjuje da je 2016. najtoplija godina.

Prosečna temperatura površine Zemlje porasla je za 1,1 stepen Celzijusa od kraja 19. veka, što je promena koju je donelo uglavnom povećano emitovanje ugljen-dioksida i drugih emisija koje je stvorio čovek, u atmosferu.

Veći deo otopljavanja dogodio se u poslednjih 35 godina, a 16 od 17 najtoplijih godina bilo je od 2001. godine. Ne samo da je 2016. bila najtoplija, već je i osam od 12 meseci, od januara do septembra, sa izuzetkom juna, bilo najtoplije ikada izmereno. Oktobar, novembar i decembar 2016. su bili drugi najtopliji meseci ikada izmereni. U sva tri slučaja, rekordne temperature izmerene su 2015. godine.

Ova će godina, procenjuju naučnici teško biti rekordno topla, ali će sigurno biti među prvih pet.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.