AIESEC alumni & partners koktel

Izvor: Studnel.com, 10.Okt.2015, 17:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AIESEC alumni & partners koktel

Uvodnu reč imala je potpredsednica za finansije u lokalnoj kancelariji Katarina Stanković, nakon čega je pozvala osnivača AIESEC-a u Nišu prof. dr Zorana Aranđelovića da se obrati svim prisutnima. Neću govoriti o tome kako je bilo kada smo mi bili mladi, već nekoliko značajnih stvari koje su dovele AIESEC do ovde gde je on sada, rekao je prof. dr Aranđelović. Dok su razne diplomatije u svetu propadale i dešavali se krahovi na berzama, AIESEC organizacija >> Pročitaj celu vest na sajtu Studnel.com << je stalno išla napred zahvaljujući ovakvim ljudima kao što ste vi večeras i zahvaljujući tome što ste vi preskakali prepreke koje drugi nisu mogli, a bilo ih je mnogo. Ponosan sam na vas i želim da ova organizacija ide samo napred i napred, rekao je i dodao da treba biti ne samo hrabar već uporan i radan. Kada se te tri stvari sastave, sreća je neizbežna, zaključio je.
Trenutni predsednik lokalne kancelarije AIESEC-a Jovan Kocić predstavio je ukratko šta je to za proteklih godinu dana lokalna kancelarija uspela da ostvari i na koji način je pomogla razvoju studenata kroz svoje programe. Ono što je naš osnovni posao jeste slanje studenata na volonterske i stručne prakse, a protekle godine mi smo poslali 17 studenata na programe Global Talent i Global Citizen, naglasio je Jovan. U Nišu je u toku leta bilo 49 studenata iz inostranstva na praksi, a do kraja godine očekuje se još veći broj. On je istakao kako je jako važno da su od ove godine počeli sa radom u Pirotu i Aleksincu, i da im je jako bitno da AIESEC postane relevantna organizacija na jugoistoku.

Foto: Danilo Milenković
Potpredsednica za korporativne projekte Milena Marković predstavila je Youth Speak Forum koji će se organizovati ove godine po drugi put u Nišu. Ona je istakla da se Forum organizuje u svim kancelarijama AIESEC-a u svetu i govorila da je jako bitan kako za studente tako i za korporacije koje učestvuju na samom forumu. Ove godine forum će biti održan 17. novembra, a kompanije koje su potvrdile svoje učešće su: Adver City, Erste Banka i DELHAIZE Serbia.

Novoizabrani predsednik lokalne kancelarije u Nišu Lazar Mihajlović imao je završnu reč i predstavio ono na šta će se on fokusirati u svom mandatu u narednoj 2015/2016. godini: Ksenofobija je prisutna u našem okruženju, ali i kada govorimo na internacionalnom nivou možemo videti koliko postoji netrpeljivost između muslimana i hrišćana, populacije crnaca i belaca, a rešenje za to jeste Global Citizen − program koji će biti u fokusu u narednom periodu. Sledeći problem koji želimo da rešimo jeste nezaposlenost, naglasio je Lazar i dodao da prema zvaničnim podacima 50% mladih u Srbiji ne može da nađe posao. Prema njegovim rečima, rešenje za to jeste Global Talent program koji mladima pruža mogućnost da steknu stručno iskustvo. Još jedan produkt koji potiče od AIESEC International-a je Global Entrepreneurship, odnosno preduzetništvo. Kroz ovaj model očekuje se aktivacija mladih u lokalnoj zajednici kroz pokretanje sopstvenog Start up-a ili kroz volonterski rad, kazao je Lazar.

Foto: Danilo Milenković
Prof. dr Zoran Aranđelović, kao jedan od osnivača kancelarije u Nišu, izjavio je za Studentski dnevni list koliko je AIESEC značajan mladima i koliko je on značio njemu. Zahvaljujući AIESEC-u moje kolege i ja, a pomenuo bih prof. Zdravkovića koji je zajedno sa mnom osnovao AIESEC u Nišu, putovali smo po celom svetu. Zahvaljujući tome upoznali smo mnoge ljude u svetu, postali profesori Univerziteta i znali da iskoristimo to iskustvo. Danas postoje ekonomski, ratni ili politički problemi u svetu koji sputavaju mlade ljude. AIESEC je organizacija koja omogućava mladima da lakše i organizovanije putuju u svet i, što je najvažnije, omogućava im sticanje iskustva.
Koktelu su prisustvovali predstavnici partnerskih kompanija: Triglav osiguranje, Yumis, Regionalna privredna komora Niš, Univerzitetska biblioteka, Regionalni centar za razvoj, Studentska asocijacija Nova, kao i AIESEC alumni.

aiesecalumnikoktelpartners

Nastavak na Studnel.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studnel.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studnel.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.