650 zlostavljanih mališana od 2013.

Izvor: B92, 22.Avg.2014, 23:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

650 zlostavljanih mališana od 2013.

Čak 650 slučajeva fizičkog zlostavljanja dece prijavili su pedijatri od prošle godine, kada je počeo projekat stvaranja baze podataka o nasilju nad mališanima.

"Reč je o "onlajn" evidenciji koja je prvo uvedena u 13 domova zdravlja, a sada je imamo u 70", objašnjava, za "Novosti", dr Dragan Ilić, direktor Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

"Kad pedijatar posumnja na zlostavljanje, odmah ovo zabeleži u jedinstvenu elektronsku bazu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tako da podatke imamo na dnevnom nivou, a slučajevi se prijavljuju centrima za socijalni rad, koji preduzimaju dalje mere i stavljaju dete pod nadzor", dodaje.

Prema rečima dr Mirjane Živković Šulović, iz ovog Instituta, u samo 13 domova zdravlja prošle godine prijavljeno je 350 slučajeva zlostavljanja dece, a dešavalo se da pedijatar prijavi više puta maltretiranje istog mališana! U prvoj polovini 2014. evidentirano je nešto više od 300 slučajeva.

To praktično znači da smo ove godine došli do dve prijave za fizičko maltretiranje deteta dnevno, a kada bude umrežena cela Srbija, brojke će se verovatno duplirati. Time ćemo se približiti najcrnjem evropskom proseku od sedam zlostavljanih mališana na dan, pišu Novosti.

"Plan je da za dve godine u elektronsku bazu bude umreženo svih 160 domova zdravlja i sve bolnice koje imaju dečja odeljenja. U toku je obuka lekara da prepoznaju simptome zlostavljanja i kako da reaguju. Obučava se i patronažna služba, jer patronažne sestre mogu da uđu u svaku kuću, nisu stigmatizovane i lakše mogu da ocene na licu mesta šta se dešava", kaže dr Živković Šulović.

Pedijatri prijavljuju svaku povredu za koju veruju da je nastala pod sumnjivim okolnostima, u skladu sa protokolima koje je izradio Vladim Tim za prevenciju i zaštitu povređivanja dece. Njima je tačno definisan i način na koji se uzimaju podaci od roditelja, staraoca ili pratioca, a tokom obuke svi zdravstveni radnici upoznaju se sa specifičnim znacima koji ukazuju da je povreda nastala namerno. Po pravilu, sumnjive su opekotine, naročito od cigarete, i netipični prelomi kostiju, koji ukazuju na iživljavanje nad detetom.

Mališan neće biti zadržan u bolnici ako mu se na licu vide tragovi šamara, ali hoće kad su povrede ozbiljne. Tada ga lekari, pod različitim izgovorima, izdvajaju iz porodične sredine, dok sve ne provere i prijave. Decu najčešće zlostavljaju ljudi iz najbliže okoline. Često su zlostavljana i hendikepirana deca, na kojoj roditelji ponekad iskaljuju bes zbog teške porodične situacije ili nemaštine, a ona ne mogu da svedoče kroz šta su prošla.

Zlostavljači su i oni koji ne mogu da prepoznaju granicu između fizičkog kinjenja i telesnog kažnjavanja, kao i oni koji namerno maltretiraju decu. Oni su svesni svega što rade i opasni po okolinu.

Vesna Stanojević, koordinatorka Savetovališta protiv nasilja u porodici, zatečena je podacima "Batuta":

"Ako je tačno da je broj zlostavljane dece ovako velik, onda je to zastrašujući podatak koji treba da zabrine celo društvo. A ako je makar trećina slučajeva ponovljena, onda je to opet pitanje za državu i centre za socijalni rad - koja karika u lancu je zakazala? Kako je moguće da isto dete nekoliko puta bude dovedeno kod lekara zbog povreda zadobijenih zlostavljanjem, a da niko ne reaguje?!"

U sigurnim kućama u svakom trenutku nalazi se bar 25 dece, kaže Stanojević, ali su ona mahom svedoci prebijanja majki. Samim tim i oni su tretirani kao žrtve porodičnog nasilja, jer su psihičke traume koje su doživeli velike.

Prijava zlostavljanja iz godine u godinu sve je više ne zato što je više nasilja, već zato što se o njemu više ne ćuti, smatraju u Vladinom timu za prevenciju i zaštitu dece.

Policija je u prošloj godini podnela 90 krivičnih prijava za zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica, međutim tek trećina zlostavljača je i osuđena - njih 33. Od tog broja, čak 25 dobilo je samo uslovne osude, pišu Novosti.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.