6 programskih jezika koje morate da znate

Izvor: Kurir, 01.Feb.2015, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

6 programskih jezika koje morate da znate

Sektor tehnologije je u ekspanziji, a kao rezultat toga − veštine kodiranja su veoma tražene. Programerski poslovi se zato plaćaju znatno više od proseka. Poznavanje rada u barem jednom programskom jeziku je danas veoma značajan dodatak rezimeu.

Zastupljeni programski jezici zavise od sektora zapošljavanja. Finansijski i preduzetnički sistemi moraju obavljati komplikovane funkcije i biti visoko organizovani, stoga im je potreban Java ili C#. Veb-sajtovi vezani za medije ili dizajn >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << zahtevaju dinamičnije i fleksibilnije jezike sa minimumom kodiranja, kao što su PHP ili JavaScript.

Sastavili smo listu od 6 najtraženijih programskih jezika koje bi trebalo da naučite ako želite da povećate šanse za posao.

1. Java

Java je programski jezik zasnovan na klasama i vođen objektima, koji je razvio Sun Microsystems devedesetih godina. To je sada jedan od najtraženijih programskih jezika, prisutan u preduzetničkom softveru, internet sadržajima, igricama i većini mobilnih aplikacija, uključujući i Android operativni sistem. Java radi na nekoliko softverskih platformi, što znači da program napisan za Mac OS X može da radi i na Windows-u.

Više informacija o tome kako da naučite da radite u ovom programskom jeziku možete naći ovde.

2. C++

C++ je programski jezik srednjeg nivoa vođen objektima koji predstavlja unapređenje prvobitnog C jezika. C++ pokreće veće softvere poput Firefox-a, Winamp-a ili Adobe programa. Koristi se za razvoj sistemskog softvera, softvera za aplikacije, servera visokih performansi, klijent aplikacija i video-igrica.

Ovaj programski jezik se danas manje koristi samostalno, te se obično izučava u kombinaciji sa drugim programskim jezicima.

3. C#

Ono što mnogi nazivaju C-sharp, predstavlja u stvari C# programski jezik koji je razvio Microsoft kao deo NET inicijative. C# kombinuje principe C i C++ programa i visoko je zastupljen u razvijanju softvera za Microsoft i Windows.

4. PHP

PHP (Hipertekst procesor) je besplatan, serverski jezik za kodiranje, koji je dizajniran za dinamične veb sajtove i razvoj aplikacija. On se može direktno preneti u HTML dokument, zbog čega je veoma popularan u razvoju mreže. PHP pokreće više od 200 miliona sajtova među kojima su i Wordpress, Digg i Facebook.

Više informacija o tome kako da brzo naučite da radite u ovom programskom jeziku možete naći ovde.

5. JavaScript

JavaScript je klijentski i serverski jezik za kodiranje koji je razvio Netscape, a koji je nastao iz C programa. Može se koristiti na višestrukim veb pregledačima i smatra se neophodnim za razvoj interaktivnih ili animiranih funkcija na internetu. Takođe, koristi se u razvoju igrica i kodiranju aplikacija za desktop. JavaScript interpreteri su uvršteni u dodatke za Google Chrome, Apple Safari, Adobe Acrobat, Adobe Reader i Adobe Creative Suite.

6. SQL

SQL − Structured Query Language (Relacioni upitni jezik) predstavlja specijalno-namenski programski jezik za upravljanje podacima u relacionim sistemima upravljanja bazama podataka. Najviše se koristi zbog svoje funkcije pretraživanja informacionih baza podataka. SQL je standardizovan od strane Američkog instituta za nacionalne standarde (ANSI) i Međunarodne organizacije za standardizaciju (ISO) osamdesetih godina.

Uz vladanje jednim od ovih jezika, poželjno je snalaziti se, barem, u još jednom. Što više programskih jezika poznajete, to vam je i veća cena na tržištu. Zato krenite redom.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.