250 km od BG: Nekad srpsko, sada selo džihadista

Izvor: B92, 28.Maj.2015, 08:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

250 km od BG: Nekad srpsko, sada selo džihadista

Nekada srpsko selo Ošve nadomak Maglaja u BiH sada je jedno od najjačih uporišta vehabija, a u selu se često čuju pucnji, pišu “Večernje novosti“.

U odnosu na broj stanovnika, ovo selo dalo je najviše boraca Islamske države. Iz ovog mesta, koje je svega 250 kilometara daleko od Beograda, u Siriju je otišlo 12 džihadista, od kojih je pet tamo i poginulo.

Dok obaveštajne agencije SIPA i OSA pojačavaju prismotru nad Ošvama, proveravajući da li su tačne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << informacije da vehabije imaju podršku određenih policijskih krugova Zeničko-dobojskog kantona, meštani Ošava, ali i stručnjaci za bezbednost ukazuju da je ovo mesto jezgro ekstremizma i poligon za obuku terorista.

Ovo nekada čisto srpsko selo, naseljavanjem vehabija, postalo je jedno od najtvrđih uporišta džihadista u BiH.

Jedan od onih koji je pre rata živeo u ovom mestu, pet kilometara udaljenom od Maglaja, novinar Zdravko Todorović, danas je zaposlen u Informativnoj službi "Železnica RS".

“Poslednji put kada sam bio rekli su mi da u svega šest kuća živi poneki stanovnik, ali i da stižu neki novi ljudi koji formiraju svoju zajednicu“, kaže Todorović, misleći na vehabije.

Dževad Galijašević, ekspert za borbu protiv terorizma i ratni načelnik opštine Maglaj, koja se graniči sa Ošvama, kaže za "Novosti" da selo, kao svojevrsni karantin i mesto za obuku vehabija nije slučajno odabrano.

“Ošve imaju odličan geografski položaj. Tu su šume, pa Velika Planina i brdo Klanci i idealno je mesto za obuku vehabija. U samom selu je desetak kuća, a tri su naseljene. Džihadisti dolaze na samo nekoliko dana dok ne prođu obuku i nastavljaju dalje“, ističe Galijašević.

On napominje da je neformalni vođa vehabija u Ošvama Izet Hadžić Žara, inače zamenik Nusreta Imamovića iz Gornje Maoče, vođe vehabijskog pokreta u BiH. Ovaj radikalni islamista već godinu dana je u Siriji.

Da se u Ošvama spremaju opasne stvari potvrdio je za "Novosti" i Savo Jović rodom iz tog sela.

“Lično sam čuo pucnje iz automatskog naoružanja i to pojedinačne, što je trajalo pola sata“, kaže Savo, i dodaje da je paljba koju je čuo dolazila iz pravca zabačenog područja i puta koji vodi prema Novom Šeheru.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.