20 godina čuva simbol Novog Sada

Izvor: B92, 08.Apr.2012, 00:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

20 godina čuva simbol Novog Sada

Novi Sad -- Simbol Novog Sada, sat na Petrovaradinskoj tvrđavi, do pre 20 godina nije bio u funciji dok brigu o njemu nije preuzeo jedan Petrovaradinac.

Nekoliko godina nakon što je Novi Sad otkupio slobodu od Marije Terezije, na dobro poznatom mestu na Petrovaradinskoj tvrđavi postavljen je sat koji je tokom vekova postao prepoznatljiv simbol grada. Do pre 20 godina, sat nije bio u funkcji, ali jedan Petrovaradinac ga je popravio, a samim tim i preuzeo brigu o tačnom vremenu. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Simbol Novog Sada je tu već oko 250 godina i tada je mnogo značio Novosađanima jer je retko ko posedovao džepni sat. Međutim, sada malo njih zna da je samo jedan čovek odgovoran za njegovu popravku i navijanje. U šestoj deceniji života, Petrovaradinac Lajoš Lukači već 20 godina volonterski radi ovaj posao.

"S obzirom da sat nije radio, stajao je, želeli smo da vidimo šta je po sredi. Saznali smo da je neispravan. Mi smo onda pustili sat u pogon, i od male probe da vidimo koliko će dugo da radi, evo i dan danas radi. Sa manjim ili većim popravkama, on je u funkciji i pokazuje relativno tačno vreme", kaže Lajoš Lukači.

Lajoš nema sina, ali ima dve ćerke, koje, kako kaže, rade sve muške poslove. Pa tako, kada on nije u prilici, mlađa Andrea jednom dnevno navije čuveni sat.

"Naravno da znam da navijem sat i ponešto da opravim, a planiram da nastavim tatinim stopama. Nije teško, zato što sam napokon fizički odrasla i porasla da mogu to da radim", kaže Andrea Lukači, ćerka Lajoša.

Iako su svi ponosni na petrovaradinski sat, niko zaista ne brine o njemu. Nadležni znaju da ga samo Lajoš popravlja i, nakon razgovora sa gradonačelnikom Igorom Pavličićem, nada se konkretnoj ponudi o dugoročnom održavanju.

"Sumnjam da bi se neko ovako uporno založio za to i to radio, do sada nije bilo interesovanja. Moja porodica bi to radila, što se kaže - doživotno", kaže Lukači.

U vreme kada je sat postavljen, sa velike udaljenosti nije bilo važno koliko je minuta, nego samo koliko je sati. Zbog toga mala kazaljka pokazuje minute, a velika sate.

stand up: Čuveni sat nije odoleo ni savremenim iskušenjima, pa se tako našao na preizbornom bilbordu Ujedinjenih regiona Srbije. Iako je ova stranka želela da pokaže da je u Srbiji došlo "do 5 do 12", na bilbordu koji se nalazi iza nas vidimo da sat zapravo pokazuje da je samo 11 časova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.