20 GODINA OD KLANJA FRANCUSKIH MONAHA U ALŽIRU: Džihadista dlaku menja, ali ćud nikada (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 29.Jul.2016, 23:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

20 GODINA OD KLANJA FRANCUSKIH MONAHA U ALŽIRU: Džihadista dlaku menja, ali ćud nikada (FOTO)

Stravični zločin u francuskoj varoši Sent-Etjen-di-Ruvre, kada je 19-godišnji islamista zaklao 85-godišnjeg katoličkog sveštenika usred njegove parohijske crkve, potresao je svet ali je mnoge naterao i da se zamisle i preispitaju dublja obeležja ovog sukoba u kome se Evropa, i mi u njoj, nalazi.

Dok jedni ukazuju na to da je ovo prvi put da su džihadisti ubili jednog hrišćanskog paroha, drugi su se prisetili nečega što se desilo pre 20 godina u Alžiru, bivšoj francuskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << provinciji (za razliku od ostatka Afrike, Alžir je bio u potpunosti inkorporiran i integrisan u Francusku još od 1848. godine i po statusu je bio izjednačen sa bilo kojim drugim delom glavnog francuskog kopna; 1962. se izborio za nezavisnost).

Tada, 27. marta 1996. godine, negde oko 01:15h posle ponoći, dvadesetak pripadnika Oružane islamističke grupe (GIA) - jednog od dva islamistička pokreta otpora koja su se borila protiv vlade u građanskom ratu, sa namerom da stvore islamsku državu u Alžiru - stiglo je u Tibirin, katolički samostan koji pripada trapističkom monaškom redu, i otelo je sedam kaluđera.

Katolički manastir Tibirin u Alžiru iz koga su islamisti 1996. godine oteli sedam monaha, pa im potom odrubili glave. Foto: Wikimedia Commons/Ps2613

Dvojica su izbegla kidnapovanje jer su se nalazila u odvojenim sobama i džihadisti ih nisu primetili; pokušali su da pozovu policiju ali su telefonske veze bile u prekidu: morali su da čekaju jutro da bi se odvezli u policijsku stanicu u Medeji.

Potom je sledio muk.

Sve do 18. aprila kada GIA šalje kominike br. 43 u kome nudi monahe u zamenu za svog bivšeg lidera Abdelhaka Lajada koji je već tri godine sedeo u zatvoru. 30. aprila francuskoj ambasadi u Alžiru dostavljaju audio snimak sa monasima, koji je datiran na 20. april.

23. maja GIA šalje kominike br. 44 u kome saopštava da su pogubili kaluđere 21. maja. Alžirska vlada pronalazi njihove glave 31. maja, ali tela nikada nisu pronađena.

Grobovi sedam monaha u katoličkom manastiru Tibirin u Alžiru, kojima su islamisti 1996. godine odrubili glave. Foto: Wikimedia Commons/Ps2613

Posmrtna misa je služena u katedrali Bogorodice Afričke (Notr Dam d'Afrik; Naša Gospa Afrička) u Alžiru, 2. juna, a sahranjeni su na groblju manastira Tibirin. Dva monaha koja su preživela pokolj su napustila to mesto i osnovala manastir u Mideltu u Maroku. Inače, svi ubijeni su bili Francuzi.

Više od deceniju kasnije pojavile su se optužbe u italijanskoj štampi, a zatim i pred sudom od strane penzionisanog francuskog generala koji je 1996. bio vojni ataše u Alžiru, da je monahe greškom ubila alžirska vojska napadom iz helikoptera, i da im je zatim odrubila glave da bi izgledalo kao da ih je ubila GIA.

Onaj zatvorenik iz redova GIA, Abdelhak Lajada, dan kasnije je izjavio da su ih pripadnici njegove organizacije ubili nakon sloma pregovora. On je sve vreme u zatvoru. Kako može da bude siguran? Da li su mu iz alžirske vlade rekli da to kaže, u zamenu za neku uslugu i bolji tretman?

Ko zna da li ćemo ikada saznati šta se zaista dogodilo. Taj slučaj je zakopan ispod hiljada onih koji su došli posle njega. Hiljada srpskih sveštenika u Hrvatskoj, Bosni i na Kosovu, pravoslavnih, orijentalnih i grkokatoličkih u Siriji, Iraku, koptskih u Egiptu, pa evo sada i francuskih na samom francuskom tlu.

(O. Š.)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.