13 godina od NATO bombardovanja

Izvor: B92, 24.Mar.2012, 02:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

13 godina od NATO bombardovanja

Beograd -- Danas se navršava 13 godina od početka vazdušnih napada NATO-a na Saveznu Republiku Jugoslaviju.

Napadi su trajali 11 nedelja i u njima je, prema procenama iz različitih izvora, poginulo između 1.200 i 2.500 ljudi.

U bombardovanjima, koja su bez prekida trajala 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture...

Napadi na Jugoslaviju počeli su 24. marta 1999. nešto >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pre 20 časova na osnovu naređenja tadašnjeg generalnog sekretara NATO-a Havijera Solane, a jugoslovenska vlada iste noći proglasila je ratno stanje.

Predsednik Srbije Boris Tadić će u Aleksincu položiti venac na Spomen obeležje žrtvama NATO bombardovanja. Vence će u Aleksincu, povodom Dana sećanja na stradale u NATO bombardovanju, položiti i ministar odbrane Dragan Šutanovac i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general potpukovnik Ljubiša Diković.

U okviru obeležavanja 13. godišnjice NATO bombardovanja u Tašmajdanskom parku predstavnik Vlade Srbije, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, udruženja građana i ambasadori nekoliko zemalja u Srbiji danas će položiti vence na spomenik poginuloj deci. Članica Gradskog veća Nataša Milošević položiće venac na grob Milice Rakić, na Batajničkom groblju, devojčice nastradale u NATO bombardovanju.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić će u bazi Specijalne antiterorističke jedinice u Batajnici položiti venac na spomenik poginulim pripadnicima MUP-a. On će pre toga posetiti i brdo Straževica u beogradskoj opštini Rakovica, koje je u više navrata bombradovano.

Patrijarh srpski Irinej služiće u podne parastos u beogradskoj crkvi Svetog Marka za nastradale u NATO bombardovanju, kojem će prisustvovati i predsednik Vlade Mirko Cvetković.

Akcija NATO-a, koju su Vlada SRJ, ali i brojni pravni stručnjaci nazvali agresijom, usledila je posle neuspešnih pregovora o rešenju krize na Kosovu u Rambujeu i Parizu, februara i marta 1999. godine.

O materijalnoj šteti koja je naneta Jugoslaviji tokom bombardovanja izneti su različiti podaci. Tadašnje vlasti u Beogradu procenile su štetu na oko stotinu milijardi dolara i zatražile nadoknadu od članica NATO-a. Grupa ekonomista G17 štetu je procenila na 29,6 milijardi dolara.

Bombardovanje Jugoslavije okončano je 10. juna, usvajanjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Dan ranije, predstavnici VJ i NATO-a potpisali su u Kumanovu Vojno-tehnički sporazum, kojim je precizirano povlačenje snaga VJ sa Kosova i ulazak u pokrajinu međunarodnih vojnih trupa.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Godišnjica NATO bombardovanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Mar.2012

NOVI SAD,BEOGRAD,ALEKSINAC -..Danas se navršava 13 godina od početka vazdušnih napada NATO-a na Saveznu Republiku Jugoslaviju (SRJ). Tokom bombardovanja koje je trajalo 78 dana ubijeno je, prema dostupnim podacima, oko 2.500 civila, od čega 89 dece. U bombardovanjima teško su oštećeni infrastruktura,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Trinaest godina od početka NATO bombardovanja

Izvor: Beta, 24.Mar.2012

BEOGRAD, 24. marta 2012. (Beta) - Danas se navršava 13 godina od početka vazdušnih napada NATO-a na Saveznu Republiku Jugoslaviju (SRJ)...Napadi su trajali 11 nedelja i u njima je, prema procenama iz .

Nastavak na Beta...

13 godina od NATO bombardovanja

Izvor: Deutsche Welle, 24.Mar.2012

Danas (24.3.) navršava se 13 godina od početka vazdušnih napada NATO-a na Saveznu Republiku Jugoslaviju. Napadi su trajali 11 nedelja i u njima je, prema procenama iz različitih izvora, poginulo između 1200 i 2500 ljudi

Nastavak na Deutsche Welle...

Položeno cveće na grob Milice Rakić

Izvor: Studio B, 24.Mar.2012

78 dana konstantnog bombardovanja oduzelo je 89 dečjih života, među njima i život Milice Rakić. ..Članica Gradskog veća Nataša Milošević položila je danas cveće na grob Milice Rakić na Batajničkom groblju u sklopu obeležavanja 13 godina od početka NATO bombardovanja Savezne Republike...

Nastavak na Studio B...

Danas je trinaest godina od početka NATO bombardovanja

Izvor: NaDlanu.com, 24.Mar.2012

Danas, 24. marta navršava se 13 godina od početka vazdušnih napada NATO-a na Saveznu Republiku Jugoslaviju (SRJ)...Predsednik Srbije Boris Tadić će u Aleksincu na Spomen obeležju žrtvama položiti venac.Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas položiće cveće na Spomen obeležje "Zašto" na Tašmajdanu,...

Nastavak na NaDlanu.com...

Trinaest godina od NATO bombardovanja Srbije

Izvor: BanjalukaLive.com, 24.Mar.2012

Danas se navršava 13 godina od početka vazdušnih napada NATO-a na Saveznu Republiku Jugoslaviju. Napadi su trajali 11 nedjelja i u njima je, prema procjenama iz različitih izvora, poginulo između 1.200 i 2.500 ljudi. U bombardovanjima, koja su bez prekida trajala 78 dana, teško su oštećeni...

Nastavak na BanjalukaLive.com...

Obilježeno 13 godina od NATO bombardovanja (Foto)

Izvor: Nezavisne Novine, 24.Mar.2012

BEOGRAD - U Srbiji je polaganjem vijenaca i služenjem parastosa obilježeno 13 godina od kada su počeli vazdušni napadi NATO-a na tadašnju SR Jugoslaviju.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.