Izvor: Nezavisne Novine, 29.Jul.2016, 09:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

126 godina od smrti Van Goga

Vinsent Vilem van Gog preminuo je 29. jul 1890. godine. Bio je postimpresinistički slikar holandskog porjekla. Jedan je od trojice najvećih slikara postimpresionizma i jedan od najcenjenijih slikara uopšte.

Van Gog je bio sin protestantskog sveštenika, a i on sam je neko vrijeme bio propovjednik.

Njegova djela su zapažena po svojoj gruboj lepoti, emotivnoj iskrenosti i hrabrim bojama, te je zahvaljujući tome postao jedan od vodećih umetnika 19. veka. Nakon dugog >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << i bolnog problema sa anksioznošću i učestalim problemima mentalnih bolesti, umro je od prostrelne rane metkom u svojoj 37. godini. Opšte je prihvaćeno mišljenje da je izvršio samoubistvo, iako pištolj iz koga je pucano, nikada nije pronađen. Njegov rad je za vrijeme njegovog života bio poznat samo nekolicini ljudi, a samo par ga je cijenilo i poštovalo.

Van Gog je počeo da crta kao dijete, a nastavio je kroz godine kada je odlučio da će biti umjetnik. Slikanjem se počeo baviti tek u kasnim dvadesetim godinama, a mnoge od njegovih najpoznatijih djela je završio posljednje dvije godine svog života.

On je 1886. otišao iz Holandije u Pariz i svoja djela je izlagao tamo. Tokom boravka u Parizu, prestao je da slika ozbiljne i okrenuo se slikanju vedrijih tema veselijim bojama . Godine 1888. Van Gog se preselio u Arl, u kom su nastala njegova najljepša djela. Taj gradić je bio prava inspiracija za umjetnika i to predstavlja mjesto u kom je živio skromno i srećno slikao.

Za nešto više od deceniju, stvorio je više od 2100 djela, uključujući 860 ulja na platnu i više od 1300 akvarela, crteža, skica i grafika.

Van Gog je začetnik kolorističkog ekspresionizma. Kada je Pol Gogen došao u Arl počeo je da slika zajedno sa Van Gogom, ali ubrzo njih dvojica počinju da se svađaju.

Gogen napušta Van Goga, koji očajan odsjeca sebi uho i kasnije završava u duševnoj bolnici Sen Remi.

U svojoj 37. godini  pucao je u sebe iz pištolja koji je uvijek nosio da se brani od šumskih životinja, preminuo je dva dana nakon toga.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.