11 neverovatnih fotografija koje će vam pokazati koliko je Zemlja zapravo mala

Izvor: Blic, 26.Apr.2015, 08:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

11 neverovatnih fotografija koje će vam pokazati koliko je Zemlja zapravo mala

Planeta na kojoj živimo često nam se čini ogromnom i nepreglednom, ali istina je, zapravo, da je Zemlja prilično mala. Da biste to shvatili, dovoljno je da je uporedite sa ostatkom svemira. Ove fotografije će vam pomoći u tome.

Fotografija koju je 2013. zabeležila svemirska letelica Kasini pokazuje kako Zemlja (označena belom strelicom) izgleda sa 1,4 milijarde kilometara daljine.

Ova zelena "mrlja" je Severna Amerika, postavljena pored Jupiterove Velike >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << crvene pege. Olujni vetar u Jupiterovoj atmosferi progutao bi celu  Zemlju.

Prstenovi su prelepi ukrasi Saturna i mnogo bolje pristaju ovoj planeti nego našoj maloj Zemlji.

Oni su tako veliki, da bi na njih bilo moguće postaviti šest naših planeta.

Zemlja je ipak mnogo veća od Marsa, što pokazuje ova fotografija. Prečnik Zemlje je duplo veći od prečnika Crvene planete. Na slici je Severna Amerika u poređenju sa Marsom.

Najviša vulkanska planina u čitavom solarnom sistemu je Olimp na Marsu. Da se, kojim slučajem, nalazi na Zemlji, pokrila bi čitavu Arizonu.

Jupiterov mesec Io je geološki najaktivniji objekat u solarnom sistemu, sa više od 400 aktivnih vulkana. Severna Amerika ih ima oko stotinu.

Jupiterov mesec Evropa je četiri puta manji od Zemlje, ali naučnici misle da sadrži više vode od svih Zemljinih okeana ukupno.

Sunce sadrži 99,86 odsto mase našeg Sunčevog sistema i dovoljno je veliko da u sebe smesti 1.3 miliona planeta veličine Zemlje.

Pogledajte južno od centra naše galaksije Mlečni put i videćete malu tačku sa oznakom "Sunce". Tako izgleda naš solarni sistem u poređenju sa okruženjem.

Ova crvena tačka pokazuje gde obitava naša galaksija. Ona je deo superklastera galaksija koji se naziva Lanijakea ili "nemerljivi raj".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.