0,5% iz budžeta za lokalne medije

Izvor: B92, 26.Nov.2014, 18:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"0,5% iz budžeta za lokalne medije"

U Srbiji se u proseku izdvaja 0,5 odsto državnog budžeta za finansiranje lokalnih medija, rečeno je na okruglom stolu UNS i nedeljnika "Vreme".

Vrhovni državni revizor Državne revizorske institucije za budžete lokalnih vlasti Duško Pejović istakao je da je u 27 opština u Srbiji iz budžeta izdvajano 1,29 odsto za lokalne medije, ali i napomenuo da su to podaci pre stupanja na snagu novog seta medijskih zakona usvojenih u avgustu 2014. godine.

"Među najčešćim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nepravilnostima u 27 opština u Srbiji su nesprovođenje konkursa za javne nabavke, zaključivanje ugovora bez ugovornog roka i vrednosti ugovora", kazao je Pejović u Beogradu.

Državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Saša Mirković najavio je da sutra stupa na snagu Pravilnik o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, a koji "treba da učini sprovodivim članove Zakona o javnom informisanju i medijima".

"U 2015. godini treba da dođe do značajnih izmena na medijskom nebu Srbije, 1. jula treba da bude okončano povlačenje države iz svih medija, 17. juna biće okončan proces digitalizacije", rekao je Mirković.

Bez odgovarajućih konkursa, profesionalni lokalni mediji biće dovedeni u pitanje, a njihovo ukidanje će onemogućiti građanima na lokalnom nivou da se o njihovim problemima priča, ocenio je odgovorni urednik nedeljnika "Vreme" Filip Švarm.

Generalni sekretar Udruženja novinara Srbije Nino Brajović naveo je da komisije koje raspisuju konkurse za lokalne medije treba da formiraju organi lokalne samouprave, ali sa javnim pozivom medijskim udruženjima koja postoje najmanje tri godine.

Gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović rekao je da u Sremskoj Mitrovici svi mediji privatizovani pre nekoliko godina, te najavio da će u 2015. godini iz budžeta za lokalne medije biti izdvojeno 1,3 odsto lokalnog budžeta, što je 0,1 odsto više nego prethodne godine.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

U Srbiji 0,5 odsto državnog budžeta za lokalne medije

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 27.Nov.2014, 10:15

ADVERTISER-SERBIA.COM / BEOGRAD - U Srbiji se u proseku izdvaja 0,5 odsto državnog budžeta za finansiranje lokalnih medija, rečeno je u sredu na okruglom stolu Udruženja novinara Srbije i nedeljnika Vreme >>>(Ključne reči: Državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Saša Mirković; Vrhovni...

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.