Svetski, a naš

Izvor: Danas, 29.Nov.2014, 00:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski, a naš

Da je vaterpolo sport u kome se Srbi snalaze kao "riba u vodi" potvrđeno je i poslednjim, najvećim mogućim priznanjem koje je dobio Filip Filipović. Levoruki genijalac, po drugi put u karijeri, proglašen je za najboljeg svetskog vaterpolistu. Kao i 2011. Filipović je imenovan za perjanicu svetskog vaterpola u godini u kojoj je zajedno sa svojim saigračima iz reprezentacije osvojio zlato na Evropskom prvenstvu >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << u Budimpešti, odnosno u Svetskoj ligi u Dubaiju. Priznanje će mu biti uručeno na ceremoniji u Dohi od 3. do 7. decembra.

Filipović je odrastao u Beogradu, tačnije na Banjici i u najmlađim danima trenirao je uporedo fudbal i vaterpolo. Kada je naglo izrastao, odlučio je da se isključivo posveti vaterpolu i nije pogrešio. Da je reč o unikatnom talentu potvrdila je i odluka Partizana da ga sa 14 godina uvrsti u prvi tim. Filipović je u mlađim kategorijama igrao na svim pozicijama, uključujući i sidraša, a tek po prelasku u seniore crno-belih ustalio se na mestima beka i krila na takozvanoj nezgodnoj strani. Već sa 16 godina debitovao je za seniorsku reprezentaciju i od tog momenta postao je neizostavni član naše najtrofejnije reprezentacije u kolektivnim sportovima. Osvojio je sva moguća takmičenja više puta, osim Olimpijade, što mu je i najveći motiv da se svakog leta redovno odaziva pozivu selektora. S obzirom da je rano debitovao za reprezentaciju, sa mnogim današnjim trenerima, uključujući i aktuelnog selektora Dejana Savića, bio je saigrač.

Osim neverovatne snage, njegov zaštitni znak je izuzetan šut, tehnika izbačaja lopte iz zgloba koju je gotovo nemoguće pročitati i iskopirati. Četiri puta bio je najbolji u Evropi, u čak osam navrata osvojio je Svetsku ligu, dva puta Svetski kup, a 2009. sa reprezentacijom je osvojio Svetsko prvenstvo u Rimu. Sa Olimpijskih igara ima dve bronze, dok je kao član Pro Reka 2010. i 2012. bio najbolji u Evroligi.

Filipović se poznaje sa Novakom Đokovićem iz najmlađih dana. Odrasli su na Banjici, s obzirom da su obojica rođeni 1987, sticajem okolnosti pohađali su istu osnovnu školu "Bora Stanković". Filip je u osnovnoj i srednjoj školi bio izuzetno dobar đak. Uprkos tome što je kao osnovac debitovao za prvi tim Partizana, nije zapostavio školovanje, tako da je po završetku srednjoškolskog obrazovanja upisao Fakultet organizacionih nauka.

Oženjen je nekadašnjom odbojkašicom Crvene zvezde Sanjom Hanušić, sa kojom ima sina. Na venčanju kum mu je bio saigrač iz reprezentacije i prijatelj iz dečačkih dana Marko Avramović. U karijeri je nastupao za Partizan, Pro Reko i Radnički iz Kragujevca, sa kojim je osvojio LEN kup. U šest navrata bio je državni prvak, po tri puta naše zemlje i Italije.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.