Vakcinacija u gradovima u kojima je zabeležena bolest goveda

Izvor: Radio 021, 23.Jul.2016, 18:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vakcinacija u gradovima u kojima je zabeležena bolest goveda

Bolest kvrgave kože kod goveda do sada je potvrđena na 179 gazdinstava u devet okruga u Srbiji, a obezbeđene su dovoljne količine vakcina.

Radi sprečavanja širenja bolesti, sprovodiće se vakcinacija životinja u celoj državi, kažu u Miniistarstvu poljoprivrede.

Zbog sprečavanja širenja bolesti neškodljivo je uklonjeno 641 grlo goveda.

Uprava za veterinu je do danas za zaražena i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ugrožena područja proglasilo 23 opštine zaraženim od bolesti kvrgave kože.

Među njima su: Bosilegrad, Bujanovac, Surdulica, Trgovište, Vladičin Han, Vranje, Leskovac, Crna Trava, Medveđa, Zaječar, Preševo, Bojnik, Babušnica, Vranjska Banja, Boljevac, Dimitrovgrad, Bor, Kučevo, Trstenik, Novi Pazar, Tutin, Kraljevo, Prokuplje.

U skladu sa planom vakcinacije, sprovedena je ili se u još nekim mestima sprovodi vakcinacija na teritoriji zaraženih i ugroženih područja.

U ministarstvu ukazuju da se sprovode mere aktivnog veterinarskog nadzora na svim gazdinstvima, mere zaštitne vakcinacije, praćenja i otkrivanja pojave novih slučajeva bolesti, kao i kontrole kretanja goveda i opštih mera sprečavanja širenja bolesti.

Inače, 14. jula stupilo je na snagu Rešenje o zabrani kretanja goveda, kojim se bliže propisuju uslovi za promet goveda na teritoriji Srbije u skladu sa merama za za sprečavanje daljeg širenja, suzbijanja i iskorenjivanja bolesti kvrgave kože.

Bolest kvrgave kože - nodularni dermatitis je virusno oboljenje goveda. Bolest se ne prenosi na ljude i nema opasnosti po njihovo zdravlje.

Autor: Tanjug
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.