Epidemiološka situacija zadovoljavajuća

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Maj.2017, 18:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Epidemiološka situacija zadovoljavajuća

Epidemiološka situacija u Vojvodini je zadovoljavajuća, a problemi koji postoje sa otporom imunizaciji nisu nerešivi, zaključeno je danas nakon simpozijuma epidemiologa održanog u Kovačici. Teme ovogodišnjeg stručnog skupa čiji domaćini je bio Zavod za javno zdravlje Pančeva bile su obuhvat stanovništva Vojvodine vakcinacijom, kretanja zaraznih i nezaraznih bolesti i depresivni poremećaji kod stanovništva. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Ocenjeno je da je sa stanovišta pojave zaraznih bolesti prošla godina u Vojvodini bila mirna, dok se ove beleže ograničene epidemije malih boginja u Sremu.

"Imamo četiri obolela za sada. Osobe su starijeg uzrasta, dakle nije kod dece. Importovana je iz Italije i svi kontakti koje smo uspeli da utvrdimo u periodu inkubacije su stavljeni pod zdravstveni nadzor i prate se kako bi se videlo da li će se pojaviti bolest kako bi se pravovremeno preduzelo lečenje", kaže direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine Vladimir Petrović.

Ova epidemija je pod kontrolom zdravstvenih službi, kao i Kju groznica koja je endemska zoonoza u južnom Banatu.

"Onoliko koliko je u našoj moći, koliko nam zakon i finansijska sredstva dozvoljavaju, za sada ovo oboljenje držimo pod kontrolom, s obzirom na to da je ono stalno prisutno, i zbog toga se stalno javlja, što znači ima ga na našem području dugi niz godina", kaže Olivera Stanišić iz Zavoda za javno zdravlje Pančeva.

Oko obuhvata stanovništva vakcinacijom izneta su različita mišljenja i iskustva prisutnih stručnjaka s teritorije cele Srbije, a preovladavala su ona da broj vakcinisanih građana pre svega dece nije zadovoljavajuć.

"Ono što sigurno predstavlja problem, koji je prisutan čitavu prethodnu deceniju, jeste nezadovoljavajući obuhvat vakcinisanih osoba. Znate da postoji izražena propaganda protiv vakcinisanja, što će sigurno u nekom doglednom periodu imati implikacije po zdravstveno stanje stanovnika Vojvodine", kaže pomoćnik pokrajinskog sekretara za zdravstvo Tihomir Dugandžija.

On je dodao kako će država i zdravstveni sistem preduzeti različite aktivnosti da se ova slika popravi, ali je apelovao na medije i novinare da ne posežu za senzacionalizmom kada se bave temom imunizacije i da ne prenose neproverene informacije iz izvora koji nisu stručni za ovo pitanje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.