Zdrava hrana u američkim učionicama

Izvor: VOA, 24.Maj.2015, 18:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zdrava hrana u američkim učionicama

Dopisnik Glasa Amerike Aru Pande posetila je jednu školu u Vašingtonu gde članovi FoodCorps-a, organizacije koja promoviše zdravu hranu, podstiču učenike da se bolje hrane od malih nogu.

Prva dama Amerike, Mišel Obama, ove godine je izabrala Deb Ešmajer da prevodi inicijativu „Let’s Move“, odnosno „Svi u pokret“, čiji je cilj smanjivanje gojaznosti medju decom putem pravilne ishrane i vežbanja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << />
Ešmajer je koosnivač organizacije FoodCorps koja promoviše zdravu ishranu po američkim školama. Dopisnik Glasa Amerike Aru Pande posetila je jednu školu u Vašingtonu gde članovi FoodCorps-a podstiču učenike da se bolje hrane od malih nogu.

Učenici predškolskog razreda u osnovnoj školi Džon Burouz danas ostaju u učionici sat vremena duže – ne da bi vežbali čitanje ili matematiku, već da bi probali lisnati kelj, mnogi od njih – prvi put.

“Često se susreću sa upakovanom hranom. Ako jedu povrće, ono nije uvek sveže i nepreradjeno. Zato je naše donošenje svežeg povrća, zelenog lisnatog povrća, zanimljivog voća – sjajno iskustvo za te djake”, kaže Keren Dejvison, članica organizacije Foodcorps.

Od počekta školske godine, članica FoodCorps, Keren Dejvison, provela je svaki dan u ovoj vašingtonskoj učinioci, objašnjavajući petogodišnjacima odakle potiče hrana koju jedu I kako mogu da biraju zdravije opcije.

U svojoj petoj godini postojanja. FoodCorps dovodi više od 180 mladih Amerikanaca u 500 škola širom SAD. Oni uče decu o ishrani, organizuju im praktične aktivnosti i pružaju im bolji pristup zdravoj hrani – bilo da je reč o njihovoj kafeteriji ili široj zajednici.

Članica FoodCorps, Medi Morales, kaže da je njihova misija posebno važna u vreme kada je stopa gojaznosti medju decom dvostruko veća nego što je bio slučaj pre 30 godina.

“Posledice populacije čije je zdravlje ugroženo su apsolutno neprihvatljive I stvarno zastrašujuće, jer je to pitanje naše nacionalne bezbednosti. Naše zdravlje utiče na našu mogućnost da budemo produktivna zemlja, i zato je od ključnog značaja da promenimo system ishrane.”

To je poruka koju često iznosi i prva dama Mišel Obama. Ona je izabrala su-osnivača FoodCorps-a, Deb Ešmejer, da predvodi njenu kampanju “Svi u pokret”, čiji je cilj da se u razmaku od jedne generacije, smanji gojaznost medju decom.

Na tradicionalnom sadjenju biljaka u bašti Bele kuće u aprilu, Mišel Obama je proslavila petu godišnjicu kampanje “Svi u pokret”.

“Hajde da pokažemo svima šta smo postigli, jer ćemo se za nekoliko meseci vratiti da uberemo ono što smo sada posadili. Volela bih da vidim šta druge baste u našoj zajednici, škole, školske baste, rade da bi krenule napred i navele našu decu da se zdravije hrane.”

U ovoj učionici, zdrave navike u ishrani ne stiču samo djaci.

“Kada sam ugledala lisnati kelj, pomislila sam – neka hvala. Rekla mi je – “probaj ga na ovaj način”, i dopao mi se. Od tada sam počela da spremam lisnati kelj kod kuće”, ističe Dion Hamil, nastavnica u predškolskom razredu.

Nastavnica Dion Hamil kaže da je FoodCorps i nju i njene djake izložio vrstama povrća koje nikada nisu probali, kao i zdravim navikama u ishrani koje će, nada se, zadržati dugi niz godina.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.