Zašto žene sve ranije ulaze u menopauzu?

Izvor: B92, 31.Jan.2015, 19:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto žene sve ranije ulaze u menopauzu?

Vreme ulaska u menopauzu određuje uglavnom genetika, ali izlaganje kozmetičkim sredstvima i određenim hemikalijama koje svi imamo u svojim domovima može to čak ubrzati, pokazalo je najnovije istraživanje.

Nedavna istraživanja pokazala su da menopauza - koja označava kraj reproduktivnog razdoblja za žene - nije određena samo godinama, već je izlaganje pojedinim hemikalijama i štetnim supstancama takođe može ubrzati.

Dr. Ember Kuper sa univerziteta Vašington >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << smatra da pojedine hemikalije mogu ubrzati ulazak u menopauzu čak četiri godine.

Tim dr. Kuper proveo je istraživanje na 31.575 žena u uzrasta od 45 do 55 godina, a analiza urina i krvi pokazala je da su žene koje su imale veće koncentracije hemikalija, poput dioksina u pesticidima, ftalata u parfemima, plastici, kozmetici te spreju za kosu , ulazile od 1,9 do 3,8 godina ranije u menopauzu od drugih žena.

Istraživanje je pokazalo i da je izlaganje tim štetnim tvarima bilo povezano i sa slabljenjem funkcija jajnika te je uticalo na reproduktivne funkcije, piše Time.

Anketirane žene uzrasta od 30 godina i više, koje su imale najviše štetnih supstanci u krvi i urinu, čak šest puta imaju više šansi da pre uđu u menopauzu od drugih.

“'To je samo vrh ledenog brega” rekla je dr. Kuper dodajući da ovo ne dokazuje direktnu povezanost između tih hemikalija i ranijeg ulaska u menopauzu.

Ranije studije su povezale pojedine supstance s lošim uticajem na reproduktivne hormone poput estrogena.

S obzirom na to da su mnoge od tih supstanci svuda oko nas, ženama ne ostaje nažalost puno prostora za delovanje. Dr. Kuper savetuje zato izbegavanje mirisa koji sadržavaju ftalate, korišćenje kozmetike na prirodnoj bazi, one koja ne sadržava različite vrste pesticida, te izbegavanje hrane pakovane u plastičnu ambalažu.

“'Nije nam cilj da ikoga plašimo, već samo da podignemo stepen svesti o tom problemu', rekla je dr. Kuper.

foto: freeimages.com/beermug
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.