Za Vašington post Srbi ne vole NATO, ne zbog agresije, nego zbog ruske propagande

Izvor: Vostok.rs, 26.Sep.2016, 22:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za ``Vašington post`` Srbi ne vole NATO, ne zbog agresije, nego zbog ruske propagande

Piše Brajan Mekdonald,

"Vašington post" očekuje da njegovi čitaoci poveruju da je nedostatak srpskog entuzijazma za članstvo u NATO-u prouzrokovan "ruskim dezinformacijama."

Naravno, to nema nikakve veze sa "odbrambenim savezom" koji je bombardovao zemlju pre sedamnaest godina.

Ponekad ste pročitali nešto slično u novinama i to vas je sigurno nasmejalo. Prethodno, takav impuls bio je rezervisan za tabloide poput nemačkog "Bilda" ili britanskog "Sana" ili američkog "Nacional enkuirera" ili "Vikli vorld njuza".

Poznat je tip sadržaja: "Elvisova grobnica je prazna" ili "Al-Kaida preti da će bombardovati "Koronejšn Strit Set".

Sve očigledne gluposti, ali stvari sa nultim kredibilitetom na prvom mestu.

Takođe, nalaze se utvrđene komične vesti, ali u ovom slučaju to više nije baš smešno. Dok svi znaju da je žuta štampa koja je puna istraživačkog torokanja, očekujemo bolje od takozvanih ozbiljnih medija na Zapadu. Na žalost, u poslednje vreme, naročito u toku talasa "zastrašujućih" ruskih priča, njihov sadržaj postaje sve više izazovniji.

Međutim, ovom prilikom, "Vašington post" zaista je briljirao, nastavljajući temu gde su ruske "dezinformacije" ili "mešanje" odgovorne za svaki problem koji pogađa američku spoljnu politiku, te da su uticaji ruskih medija glavni razlog zašto Srbija ne želi da se pridruži NATO-u.

Sada, ponovite ovu rečenicu dva puta i pustite da odleži malo.

Svako iznad trideset godina pamti događaje iz 1999. godine, kada su SAD predvodile vojnu organizaciju koja je pokrenula 78-dnevno bombardovanje SR Jugoslavije. Srbija je izašla sa podacima da je 956 ljudi poginulo, a 5.173 ranjeno tokom agresije, a čak i američki "Hjuman rajts voč" govori o 500 smrtnih slučajeva.

Pored toga, Beograd tvrdi da je NATO izazvao ekonomsku štetu od oko 100 milijardi dolara, dok je grupa međunarodnih ekonomista procenila štetu na  29.6 milijardi dolara. Za relativno siromašnu zemlju, ovi brojevi, kada se uporede sa ukupnim BDP-om zemlje su ogromni.

Osim toga, u periodu posle sukoba, gubitak kontrole nad Kosovom se smatra nacionalnim poniženjem.

Bez obzira na koji način gledamo, šteta od NATO agresije je ogromna. S obzirom kako se to dogodilo, pre manje od stasavanja jedne generacije, prilično je očigledno da Srbi imaju legitimne razloge zbog kojih nemaju pozitivno mišljenje o NATO savezu.

Međutim, ništa od ovoga nije toliko važno što "Vašington post", igra na kartu "ruske propagande" i ne saopštava realne činjenice.

U kolumni pod naslovom "Rusija ima plan dugogodišnje zavere da utiče na balkansku politiku - SAD mogu da nauče mnogo od toga ", pisac, Jaroslav Visnevski, tvrdi da Moskva sprovodi neku vrstu laboratorijske komunikacije na Balkanu, odnosno kao metode ispitivanja, pre nego što ih primeni u SAD.

I odatle, komad dobija sve više fantazije. Na primer, on insistira da "Rusi osećaju snažno da budu velika sila, te da moraju biti uključeni i prisutni na Balkanu."

Verujte mi, ja sam živeo većinu vremena u proteklih šest godina u Rusiji, i nikada nisam čuo da nijedan Rus pominje ovo.

S druge strane, tačno je da mnogi Rusi smatraju Srbe kao "bratski" narod, zbog zajedničke vere i sličnih slovenskih korena. Ali isto tako nekada su gajili slična osećanja prema Ukrajini i da otprilike osećaju isto o Bugarskoj, Belorusiji, pa i o pravoslavnoj Grčkoj, koja je već u Atlantskom vojnom klubu.

Visnevski nastavlja da traži kako je "ruska propagandna kampanja" veoma fokusirana, na ciljanje uglavnom srpsko govorne slovensko-pravoslavne zajednice unutar Balkana.

Glavno sredstvo ruske informativne politike je televizijska mreža i internet portal "RT", kao i servis "Sputnjik Srbija".

Vidite, ja sam bio prilično sumnjiv da RT ima srpsku službu, jer sam bio u Srbiji i nisam primetio bilo kakvo prisustvo. Dakle, proverio sam i njihov sajt, i RT na srpskom jeziku ne postoji, uprkos trvrdnji "Vašington posta".

Sada, ako ste proveli neko vreme u Beogradu, znate da Srbi nisu sjajni u engleskom jeziku, tako da većina pokušaja da dođete do njih i razgovarate na ovom jeziku su većinom uzaludni. Takođe, nisam čuo puno ni nemački, francuski, arapski ili španski da se govori tamo, kao i drugi jezici na kojima se emituje RT.

Imajući ovo u vidu, jedini racionalan zaključak je da Rusija nema visoko sofisticiranu ili fokusiraniu "propagandnu mašineriju" na Balkanu, osim što radio "Sputnjik" ima stranicu na srpskom.

Bolji naslov za "Vašington post" bi bio: "Vojni klub koji je bombardovao zemlju pre 17 godina krivi radio stanicu zbog opadanja popularnosti zbog toga što je jednostavna činjenica da Rusija nikada nije bombardovala Srbiju, a NATO jeste. I nema te propagande koja može to da promeni.

Brajan Mekdonald,
Vostok, RT

Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.