Vujčić: Zbog Agrokora očekujemo niži rast u 2017.

Izvor: SEEbiz.eu, 23.Apr.2017, 12:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vujčić: Zbog Agrokora očekujemo niži rast u 2017.

WASHINGTON - Situacija u Agrokoru i njezin utjecaj na rast BDP-a i financijsku stabilnost bili su tema razgovora i u Washingtonu na proljetnom zasjedanju MMF-a i Svjetske banke.

"Mi očekujemo u HNB-u da će utjecati na niži rast 2017. godine, ali ne uznačajno niži s novim projekcijama ćemo izaći za koji mjesec ali ne očekujemo snažan negativan efekt na rast BDP-a dok na financijsku stabilnost kao što smo >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << rekli neće utjecati", rekao je guverner HNB-a Boris Vujčić.

Iako ne nadzire privatne kompanije, Međunarodni monetarni fond ipak prati što se događa s Agrokorom.

"Pozdravljamo početak restrukturiranja i sigurno ćemo pozorno pratiti situaciju s obzirom na veličinu tvrtke i njezino poslovanje u regiji, ali to nije u našoj direktnoj nadležnosti", istaknuo je Vujčić a prenosi HRT.

I ministar financija Zdravko Marić je izjavio da je u Washingtonu nezaobilazna tema bio Agrokor, da je punjenje proračuna u skladu s projekcijama te da očekuje pozitivan ishod u svibnju glede izlaska iz Procedure prekomjernog deficita (EDP).

U razgovorima vođenim u Svjetskoj banci tijekom proljetne skupštine naglasak je stavljen na projekt financijskog i poslovnog restrukturiranja autocesta, u koji je ta međunarodna financijska institucija aktivno uključena, kazao je Marić u telefonskoj izjavi za Hinu. "Oko toga smo vodili operativne sastanke s timom Svjetske banke, čiju veliku podršku u tome imamo", izjavio je ministar.

U MMF-u je, uz makroekonomiju, nezaobilazna tema bila i Agrokor, dodao je. Napomenuo je da u pravilu međunarodne financijske institucije poput Svjetske banke i MMF-a ne prate pojedine kompanije.

"No, s obzirom na značaj, veličinu i utjecaj Agrokora na hrvatsko gospodarstvo i u regiji, sigurno da su to bila nezaobilazna pitanja. U ovome trenutku, obzirom na sve okolnosti, oni ne raspolažu sa svim mogućim i dostupnim informacijama u smislu procjene potencijalnih efekata na gospodarstvo i projekcije, i zato smo i vodili, između ostaloga, te razgovore. MMF i Svjetska banka ohrabruju i potiču da se traži aktivno rješenje, što smo i pokrenuli", izjavio je Marić, dodavši: "Što koncern bude uspješniji u restrukturiranju, odnosno oni koji su za to zaduženi, to sigurno možemo očekivati da potencijalno negativni efekti budu što manji".

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.