Vučić s predstavnicima američkih kompanija

Izvor: Akter, 02.Jun.2015, 18:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić s predstavnicima američkih kompanija

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić počeo je dana trodnevnu posetu Vašingtonu susretima s predstavnicima najvećih američkih kompanija zainteresovanih za ulaganja u Srbiju, kao i s predstavnicima kompanija koje već posluju‎ u Srbiji, a nameravaju da prošire poslovanje, saopštila je Vlada Srbije

Vučić je tokom sastanka s predstavnicima kompanije Dženeral elektrik (General Electric) sa kojima je razgovarao o saradnji u oblasti energetike, zdravstva, transporta >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << i ‎avioindustrije, rekao da je Srbija spremna da američkim kompanijama obezbedi najbolje uslove poslovanja u regionu Zapadnog Balkana i podršku Vlade Srbije.

Potpredsednik Dženeral elektrika, Karan Batia, zadužen za međunarodne odnose, izjavio je da je ta kompanija otvorena za nove investicije u Srbiji, za razmenu dobre prakse i za otvaranje većeg broja radnih mesta.

On je naglasio važnost saradnje s Vladom Srbije na dva projekta obnovljivih izvora energije - izgradnja vetroparkova u Dolovu i Kovačici.

Batia je rekao da ta kompanija u Srbiji 11. juna organizuje "Sorsing dej" (Sourcing day), u saradnji sa Privrednom komorom i Skupštinom Srbije, gde će ispitati mogućnost pokretanja proizvodnje u Srbiji i angažovanje srpskih proizvođača za Dženeral elektrik.

Vučić se danas sastao i s upravama kompanija Aj-Ti-Aj (ITI) i En-Si-Ar (NCR), kao i s predstavnicima kompanije Friport Makmoran (Freeport McMoRan) koji su ga o‎bavestili o napretku projekta Čukaru Peki, (Chukaru Peki) za eksploataciju bakra i zlata, kod Bora.

Ričard Levil, potpredsednik te kompanije, izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim poslovanjem u Srbiji i naglasio da Friport Makmoran želi da bude model uspešne strane investicije u Srbiji.

"Ove godine ulažemo 18,73 miliona dolara u nastavak istraživanja na projektu kod Bora", istakao je Levil.

Premijer Vučić je od predstavnika kompanije Friport zatražio i pomoć u nalaženju strateškog partnera za RTB Bor.

Vučić je novinarima rekao da je zadovoljan zainteresovanošću američkih kompanija za Srbiju i naglasio da "to znači brži proces evrointegracija i širu političku podršku SAD Srbiji".

Predsednik Vlade Srbije posetiće i kompaniju Majkrosoft, gde će razgovarati o unapređenju usluga za građane i privredu, kroz uvođenje savremenih rešenja informacione tehnologije. Razgovaraće i o mogućnostima Majkrosofta da, kao lider u oblasti elektronske uprave, svojim iskustvom poboljša efikasnost državne uprave u Srbiji, navodi se u saopštenju.

Tokom popodneva planiran je i susret premijera Vučića sa predstavnicima srpske dijaspore u SAD.

Po najavama Vlade Srbije, Vučić bi tokom posete SAD trebalo da se sastane i s potpredsednikom SAD, Džozefom Bajdenom i sa zamenikom državnog sekretara, Entonijem Blinkenom.

Za sredu je predviđen njegov sastanak s predsedavajućim Komiteta Senata, gornjeg doma Kongresa SAD, za oružane snage, senatorom Džonom Mekejnom.

Planirani su i susreti Vučića s predstavnicima Srpskog kokusa - kongresmenima Tedom Poom i Emanuelom Kliverom, kao i s predsedavajućim Potkomiteta Senata Kongresa SAD za Evropu, senatorom Ronom Džonsonom.

Pored bilateralne saradnje na političkom i ekonomskom planu, glavne teme razgovora biće, kako se očekuje, situacija u regionu, dijalog Beograda i Prištine, energetska stabilnost i približavanje Srbije EU.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.