Vučić: Srbija postala faktor stabilnosti

Izvor: B92, 02.Jun.2015, 10:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Srbija postala faktor stabilnosti

Premijer Aleksandar Vučić, koji započinje posetu Vašingtonu, američkoj administraciji će preneti poruku da je Srbija postala faktor stabilnosti na Balkanu.

Takođe, premijer će preneti i poruku i da se Srbija odlučno kreće na putu ka EU,kao i da sprovodi tržišne reforme koje su u interesu i američkih investitora.

Vučić je po dolasku u Vašington za RTS izjavio da je ta poseta veoma važna za Srbiju i da je srećan što je njegov raspored, kako je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao, pun.

''Američki investitori ne r azmišljaju o nastavku svojih ulaganja u jednu zemlju, ili dolasku, ukoliko tamo ne postoji politička stabilnost i ukoliko to ne odobrava i politika SAD", rekao je Vučić.

Reč je pre svega o saradnji sa tri komapnije u vezi IT sektora - Dženeral elektrik, Majkrosoft i NCR, precizirao je srpski premijer.

Šef pregovaračkog tima sa EU Tanja Miščević rekla je da, ukoliko Srbija uspe da SAD prenese da je na strateškom putu evropskih integracija, dobiće njihovu podršku.

Povodom posete premijera Vučića SAD, Miščević je u izjavi za RTS podsetila da SAD nisu članica EU, ali da je reč o najvažnijem ekonomskom i političkom partneru EU.

Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović smatra da je dijalog sa SAD od ključnog značaja za budućnost Srbije i njenog statusa u regionu, ali da je značajan i kada je u pitanju pridruživanje Srbije Uniji.

Svilanović takođe smatra da je razgovor Vučića sa Bajdenom od ključnog značaja za budućnost Srbije i njenog ponašanja u regionu, jer je složena geopolitička situacija.

Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju je kazao da je značajan dijalog sa SAD i kada je reč o pridruživanju Srbije EU, iako SAD možda ne mogu da prelome stav Nemačke i dodao da je najvažnija poseta nemačke kancelarke Angele Merkel Srbiji, koja se, kako je rekao za RTS, očekuje 7. jula.

"Ključni interesi Srbije u ovom trenutku vezani su za pridruživanje i otuda podrška, koju SAD mogu da daju u svom dijalogu sa EU napretku Srbije, je važna, možda ključna", istakao je Svilanović.

Inače, do posete SAD dolazi svega nekoliko dana posle istorijske posete Vučiha Albaniji, tokom koje je još jednom potvrđena opredeljenost Srbije za saradnju u regionu, pre svega ekonomsku, uprkos razlikama koje postoje.

Blic piše da je u periodu pre planiranog odlaska u Vašington srpski premijer imao više poteza i izjava koje se mogu tumačiti kao deo priprema za taj važan put, među kojima je najava da će Srbija prihvatiti ideju SAD da uzima gas iz Azerbejdžana, umesto ruskog, formiranje komisije za rasvetljavanje ubistva braće Bitići, koju vodi Veran Matić i početak komunikacije sa NVO.

Među tim potezima je, navodi list, i obustavljanje napada na ombudsmana Sašu Jankovića, nemešanje u krizu u Makedoniji, kao i izostanak podrške predsedniku Miloradu Dodiku u Republici Srpskoj.

Ono sa čim će Bajden dočekati Vučića je, prema pisanju Blica, zahtev za distanciranje Srbije od Rusije, veći napredak u dijalogu s Prištinom, sprečavanje Dodika da otcepi Republiku Srpsku, kao i nastavak ekonomskih reformi.

I srpski premijer ima svoje ambicije, navodi list, a kao dve osnovne navodi to da Amerika utiče na EU da ubrza evropski put Srbije, kao i da se povećaju američke investicije.

Pozivajući se na svoje izvore, list navodi da srpski premijer očekuje da će među rezultatima posete biti i to da Bajden kontaktira s nemačkom kancelarkom Merkel pred njen dolazak u Beograd da pruži podršku Srbiji na putu ka EU.

Među sagovornicima srpskog premijera u SAD biće i predstavnici kompanija "Dženeral elektrik" i "Majkrosoft", zamenik državnog sekretara Entoni Blinken, uticajni republikanski senator Džon Mekejn i predstavnici srpske dijaspore.

U četvrtak, 4. juna, Vučić će govoriti na tribini univerziteta "Džons Hopkins", a u najavi tribine koju će voditi stručnjak za Balkan Danijel Server, srpski premijer će diskutovati o strateškim opcijama i dilemama Srbije u vezi sa pitanjem "Da li je moguće ubrzati nesmetano kretanje Srbije ka Evropi dok ona balansira u odnosima sa Briselom, Vašingtonom, Moskvom i NATO?".

Inače, Server je juče potvrdio da se Srbije očekuje da imaju ključnu ulogu u stabilnosti regiona, a naročito je važno da podstaknu Srbe u BiH i na Kosovu da se što više integrišu u institucije sistema.

On je za "Kurir" rekao da će tokom posete Vučića SAD i susreta s Bajdenom nezaobilazna tema biti odnos Srbije s Rusijom i NATO, naročito, kako je rekao, u svetlu krize u Ukrajini.

"Srbija će od Bajdena dobiti ohrabrujuću poruku kad je reč o smanjenju važnosti ruskog gasa za Srbiju. Tema razgovora sigurno će biti i istraga ubistva braće Bitići, američkih državljana, koje su srpske snage bezbednosti likvidirale tokom rata 1999. godine", rekao je Server.

Američki analitičar je ocenio da će pitanje snabdevanja Srbije gasom zavisiti i od eventualnih budućih komercijalnih ugovora i cene gasa.

"Beogradu je već do sada trebalo da bude jasno da energetska zavisnost od Rusije narušava suverenitet zemlje i da može ozbiljno da ugrozi dobre odnose sa EU i SAD. Srbija mora da nađe dugoročna alternativna rešenja u snadbevanju gasom i da se čvršće veže za EU", rekao je Server.

Prema njegovim rečima, SAD su već pomogle Srbiji u pridruživanju EU, naročito kad je reč o procesu pregovora, a da je na Srbiji da ispuni sve uslove i uskladi svoju spoljnu politiku sa standardima EU.

Server smatra da Vašington razume pozicije Srbije kad je reč o Rusiji, ali i ukazuje da je jedina briga kriza u Ukrajini.

"To je ozbiljno pitanje, i američka administracija misli da bi Beograd trebalo jasno da vidi da je ruska agresija neprihvatljiva i da ti rizici upravo podrivaju i poziciju Srbije kad je reč o Kosovu. Aneksija Krima, ali i podrška nezavisnosti Abhazije i Južne Osetije ozbiljno su upozorenje za srpske zvaničnike da dobro razmisle pre nego što odu u Moskvu", istakao je Server.

Prema njegovom mišljenju, Vašington ceni "pragmatičan pravac" kojim je krenuo Beograd poslednjih godina, naročito u pregovorima za priključenje EU, ali i da u isto vreme i dalje postoje otvorena pitanja.

"Vašington je priznao Kosovo, a od Srbije će se očekivati da učini napredak u dobrosusedskim odnosima. Tu je pitanje da li Srbija i dalje želi da nastavi sa svojim učešćem u Partnerstvu za mir i otvori pitanje članstva u NATO", smatra Server.

On je naglasio da je "velika Albanija" loša ideja koja se nikad neće ostvariti i da bi to ugrozilo ne samo Srbiju već i Makedoniju i Kosovo.

"SAD se protive ideji velike Albanije i tako će biti i u budućnosti", poručio je Server.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vučić u Vašingtonu: Poseta SAD važna za Srbiju

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Jun.2015

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji danas započinje posetu Vašingtonu, na poziv potpredsednika SAD Džozefa Bajdena, američkoj administraciji će, između ostalog, preneti poruku da je Srbija postala faktor stabilnosti na Balkanu i da se odlučno kreće na putu ka EU...Takođe, premijer će preneti...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.