Vučić: Sa Hojt Jiem o svemu, ali ne i o centru u Nišu

Izvor: RTS, 24.Jun.2017, 13:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Sa Hojt Jiem o svemu, ali ne i o centru u Nišu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je na bilateralnom sastanku sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Brajanom Hojtom Jiem razgovarano o svim pitanjima, kao i o poseti Vašingtonu 17. jula, ali ne i o ruskom humanitarnom centru u Nišu.
Aleksandar Vučić je, nakon današnjih sastanaka sa visokim zvanicama, rekao da su on i gost iz SAD, koji je prisustvovao jučerašnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << svečanosti u Palati "Srbija", rekao da su "prošli bukvalno sve teme" – odnos Srbije i SAD, ekonomske i bilateralne odnose, dijalog u Briselu, regionu i ulogu Srbije u regionu. 

Kako je rekao, hteo je u razgovoru da smanji ulogu Srbije u regionu i da se više razgovara o pitanjima naše zemlje i SAD, ali da je u prijateljskom tonu razgovarano o svim pitanjima.
Na insistiranje novinara, Vučić je rekao da tema uopšte nije bila ruski humanitarni centar u Nišu, da jesu o tome razgovarali tokom prethodng susret ali danas ne.

Vučić je dodao i da je razgovarano o dijalogu sa Prištinom i modalitetima tog razgovora...
Tema je bilo i to, dodao je predsednik, sa kim će sve rzagovarati u Vašingtonu i kako na najbolji način prikazati američkim biznismenima poslovni ambijent u Srbiji i kako da što više njih investira u našoj zemlji.
"Ključne reči mir, region, ekonomska saradnja" 
Predsednik  Vučić izjavio je da je za dva dana održao 21 bilateralni susret sa stranim zvaničnicima i predstavnicima organizacija, a da su tri ključne stvari u tim razgovorima - očuvanje mira i stabilnosti, unapređenje regionalne saradnje i konkretizacija ekonomske saradnje. 
"Tri su ključne reči: očuvanje mira i stabilnosti, unapređenje regionalnih odnosa i želja za većom i boljom, uspešnijom saradnjom i kako da konkretizujemo ekonomsku saradnju, tako da ona donese što plodotvornije rezultate za svaku od zemalja sa čijim smo predstavnicima razgovarali", rekao je Vučić novinarima.
Vučić je dodao da je najduže razgovore imao sa američkom i ruskom delegacijom, a da je lično najviše bio posvećen regionalnim pitanjima i da je u tome "možda bio najbolje koncentrisan".
"Uspeli smo da unapredimo naše i političke odnose pre svega, ali i da ustanovimo određene konkretne korake za ekonomske odnose", ocenio je Vučić rezultate razgovora i svečanosti povodom inauguracije.
Mimo regiona, dodao je Vučić, veoma je pozitivno iznenađen predlogom visokog gosta iz Maroka da njihova nacionalna kompanija nađe načina za uspostavljanje linije Beograd-Kazablanka, što je Srbiji važno za robni prevoz, veći broj srpskih turista, ali i turista iz arapskog sveta.
"Razgovarali smo i sa drugima i opet bih istakao važnost regionalnih razgovora. Da svi pomalo uđu u tuđe cipele, da bolje razumeju probleme. Kada budemo bolje razumeli tuđe probleme onda će i oni jasnije i bolje razumeti naše muke i saslušati naše poglede", rekao je Vučić.
Kao je rekao Vučić, Srbija je pokazala da je dobar domaćin.
"Srbija će zajedno sa Hrvatskom raditi po pitanju nestalih" 
Vučić je rekao da će Srbija dati sve od sebe da zajednički radi sa Hrvatskom po pitanju nestalih osoba, da se naprave konkretni rezultati i pomaci, dodajući da je nestalih bilo sa obe strane.
"Malopre sam govorio za hrvatske medije i pokušavam njima da kažem - kada govorite o nestalim osobama, nemojte da govorite samo o Hrvatima kao nestalima, tako svoje mnenje pripremate na to i govorite im o Srbima koji to neće da urade. A ja kažem da nije problem samo u nestalim Srbima, kojih je, uzgred, više nego nestalih Hrvata, problem je i u nestalim Hrvatima", rekao je Vučić novinarima ispred vile "Mir".
Istakao je da je na svima nama da probamo da rešimo ono što možemo, jer svaka hrvatska porodica želi da zna gde su tragovi nečijeg deteta, brata, oca ili bilo koga drugog.
Predsednik je naznačio da bi voleo da se takva vrsta politike uspostavi kao pravilo, a ne kao jednostrano sagledavanje.
Vučić je objasnio da je prilikom poslednje zvanične posete Hrvatskoj, za vreme inauguracije Kolinde Grabar Kitarović, video opšte iznenađenje kod hrvatskih medija kada je rekao da je više nestalih Srba, nego Hrvata.
"Oni su me gledali i rekli da to nije istina - ti lažeš, ne govoriš istinu. Ja sam pogledao u ljude sa strane sa svim podacima i ispostavilo se da sam u pravu", dodao je Vučić.
Kada sa ljudima govorite jedno i sakrije se deo istine, onda dođete u situaciju da ne možete da objasnite zašto se druga strana ponaša drugačije, dodao je Vučić.
"Nemamo nijedan razlog da sakrijemo bilo kakav trag i o nekom eventualno počinjenom zločinu i o tome gde se nalaze nečiji ostaci. To je civilizacijsko dostignuće da svakoj porodici pomognemo da taj problem rešimo", podvukao je predsednik Srbije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić: Sa Jijem o svim temama, osim o ruskom centru

Izvor: B92, 24.Jun.2017

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je na sastanku sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Brajanom Hojtom Jiem razgovarano o svim pitanjima...On je istakao da je tema bila i o njegova poseta Vašingtonu 17. jula, ali ne i Rusko-srpski humanitarni centar u Nišsu...Vučić je rekao...

Nastavak na B92...

Vučić otkrio o čemu je razgovarao sa Trampovim čovekom za Balkan (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 24.Jun.2017

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je na bilateranom sastanku sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Brajanom Hojtom Jiem razgovarano o svim pitanjima, kao i o svojoj poseti Vašingtonu 17. jula, ali ne i o ruskom humanitarnom centru u Nišu...Vučić je rekao da su on...

Nastavak na Telegraf.rs...

Vučić: Sa Hojt Jiem o svemu, ali ne i o centru u Nišu

Izvor: Blic, 24.Jun.2017

Na bilateranom sastanku sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Brajanom Hojtom Jiem razgovarao sam o svim pitanjima, mojoj poseti Vašingtonu 17. jula, ali ne i o Ruskom humanitarnom centru u Nišu, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić...On je rekao da su on i gost iz SAD, koji je prisustvovao...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.