Velika retrospektiva Pjera di Kosima sledeće godine

Izvor: Blic, 25.Jul.2014, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velika retrospektiva Pjera di Kosima sledeće godine

Celokupno stvaralaštvo renesansnog umetnika Pjera di Kosima biće predstavljeno sledeće godine na velikim izložbama u Vašingtonu i Firenci. Jedan od radova Pjera di Kosima

Izložbu pod nazivom "Piero di Cosimo: The Poetry of Painting in Renaissance Florence" (Pjero di Kosimo: Poezija slikanja u renesansnoj Firenci) će činiti oko 40 najznačajnijih radova tog umetnika. Neka od dela će biti pozajmljena iz crkava u Italiji, a neka iz muzejskih zbirki, prenosi AP. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Ovaj veliki umetnik (1462 -1522) je bio savremenik Mikelanđela, Leonarda i Botičelija, a oslikavao je oltare, radio je portrete i slike sa temama mitoloških fantazija.

Pred očima javnosti naći će se i jedno od njegovih remek dela, a to je slika "Madona i dete na tronu okruženim svecima", najavio je kustos izložbe. To delo je završeno 1493. godine, a nalazi se u Firenci.

Izložba će biti prikazana u Vašingtonu od februara do maja 2015. godine, dok će malo izmenjena postavka biti u u Firenci od 23. juna do septembra 2015.

Dela Pjera di Kozima su jedini put bila izlagana u Njujorku 1938. godine kada je bilo prikazano samo sedam slika. Ovo je prvi put da sarađuju Nacionalna galerija u Vašingtonu i Galerija Ufici.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.