Vašington post: Životni stil porodice Tramp preskup za budžet

Izvor: Blic, 18.Feb.2017, 00:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vašington post": Životni stil porodice Tramp preskup za budžet

Životni stil porodice američkog predsednika Donalda Trampa predstavlja "logističku noćnu moru" za bezbednosne zvaničnike i udarac za savezni budžet, ocenjuje američki list "Vašington post".

Donald Tramp i njegova pratnja otputovaće za vikend, treći put zaredom, na njegovo imanje Mar-a-Lago na Floridi.

- Tri Trampova putovanja u Floridu od njegove inauguracije verovatno koštaju savezni budžet >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << oko deset miliona dolara - naveo je list pozivajući se na ranije izveštaje o putovanjima članova Bele kuće.

List je naveo da vlasti Palm biča žele da traže od Vašingtona da isplati nekoliko desetina hiljada dolara dnevno troškova za zvaničnike koji su zaduženi za bezbednost saoobraćaja oko tog mesta dok Tramp tamo boravi.

Njegovi sinovi Erik i Donald u subotu će otvarati golf klub u hotelu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), zemlji koja je 8.000 kilometara udaljena od SAD.

U međuvremenu, gradske vlasti Njujorka izdvajaju dnevno 500.000 dolara za nadzor Trampove kule, što bi na godišnjem nivou iznosilo oko 183 miliona dolara.

Kompleksan život "prve" porodice u SAD koštao je mnogo više od proseka za bivše američke predsednike, ako se uzmu u obzir troškovi tajnih službi i bezbednosnih zvaničnika, finansijski i logistički problemi.

"Vašington post" navodi da bi putovanja porodice Tramp, ukoliko nastavi ovako tokom celog predsedničkog mandata, mogla da koštaju poreske obveznike i više stotina miliona dolara.

Predsednik SAD je prošlog vikenda ugostio japanskog premijera Šinze Abea na svom imanju na Floridi, a na organizaciji je bila angažovana gomila službenika, što je dodatno komplikuje situaciju.

Bezbednosne agencije nisu odgovorile na pitanje američkog lista koliko državni budžet koštaju putovanja članova Trampove porodice, ali su neke nezvanične cifre procurele u javnost.

Tajna služba i američka ambasada u Urugvaju potrošile su ovog meseca 100.000 dolara na organizaciju putovanja Erika Trampa, koji je u toj zemlji promovisao Tramp toranj.

Aktivisti, koji su pratili i putovanja porodice bivšeg američkog predsednika Baraka Obame, navode da je to "preskup način da se vodi posao i da Tramp to mora da prizna.

Kako navode, jedinstveno za Donalda Trampa, u odnosu na prethodne predsednike, je to što on dobro zna koliko košta da se pokrene avion.

Portparolka Bele kuće Stefani Grisman rekla je da predsednik ne ide na odmor na Floridu, dodajući da Donald Tramp radi bez prestanka.

- On ne ide na odmor kada ide u Mar-a-Lago. Predsednik radi bez prestanka svaki dan, bez obzira gde se nalazi - kazala je ona.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.