(VIDEO) NAJVEĆE OTKRIĆE U FIZICI 20. VEKA: Ajnštajn  je bio u pravu, gravitacioni talasi postoje!

Izvor: Kurir, 11.Feb.2016, 18:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

(VIDEO) NAJVEĆE OTKRIĆE U FIZICI 20. VEKA: Ajnštajn je bio u pravu, gravitacioni talasi postoje!

Naučnici u Nacionalnoj naučnoj fondaciji u Vašingtonu i na Moskovskom državnom univerzitetu potvrdili su da su Ajnštajnovi gravitacioni talasi otkriveni.

"Koliko je važno ovo otkriće? Pa da vam plastično objasnim: Onaj ko je otkrio gravitacione talase, taj je stavio sebi u džep Nobelovu nagradu", rekao je fizičar Brus Alen iz nemačkog Instituta Maks Plank

Ovo verovatno najveće otkriće >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << u fizici 20. veka moglo bi da predstavlja ključ razumevanja univerzuma.

Ajnštajn nije verovao da se gravitacioni talasi mogu detektovati, ali je naučnicima to pošlo za rukom.

Danas su i zvanično potvrđene glasine da su gravitacioni talasi pronađeni i zabeleženi, ili, kako su to opisali neki naučnici "veoma slabašni pokreti prostor-vremena koji putuju brzinom svetlosti".

Ova talasanja u prostor-vremenskoj materiji su zapravo najvažnija varijabla u Ajnštajnovoj teoriji relativiteta i astronomima su trebale decenije da ih zabeleže, iako su bili prilično sigurni da postoje.

Do otkrića se došlo korišćenjem opreme Laserske interferometričke opservatorije za gravitacione talase LIGO: sistema dva detektora koji su konstruisani tako da primete i zabeleže i najmanje vibracije u svemiru. LIGO sistemi su smešteni na dve lokacije: U Livingstonu (država Luizijana) i Henfordu (država Vašington)

"Koliko je važno ovo otkriće? Pa da vam plastično objasnim: Onaj ko je otkrio gravitacione talase, taj je stavio sebi u džep Nobelovu nagradu", rekao je fizičar Brus Alen iz nemačkog Instituta Maks Plank, koji je učestvovao u globalnom naučnom poduhvatu.

(Newsweek/RT)

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.