Izvor: Nezavisne Novine, 09.Avg.2017, 21:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Transrodne pripadnice vojske podnijele tužbu protiv Trampa

VAŠINGTON - Pet transrodnih žena u vojsci Sjedinjenih Američkih Država tužile su danas predsjednika Donalda Trampa i Pentagon povodom Trampove nedavne najave da će vratiti zabranu služenja u vojsci transrodnim osobama, prenosi AFP.

U tužbi podnijetoj federalnom sudu, pet transrodnih žena iz vazduhoplovnih snaga, oblaske straže i kopnene vojske navele se da je njihova budućnost neizvjesna, jer ne znaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << da li će biti otpuštene ili da li će izgubiti beneficije vojnih penzija.

Kako podsjeća AFP, Tramp je u seriji tvitova osporavao politiku Obamine administracije koja je dozvolila transrodnim osobama da služe vojsku.

Tramp zabranu najavio bez savjetovanja sa Pentagonom, u vrijeme dok je ministar odbrane Džim Matis bio na odmoru, piše AFP.

U tužbi je navedeno da je zabrana transrodnim osobama da sluze vojsku neustavna, a broj transrodnih vojnika u vojsi SAD kreće se između 1.320 i 15.000, što je malo u poređenju sa ukupnim brojem vojnika od 1,3 miliona.

Tužba je podnijeta protiv Trampa, Matisa i različitih viših vojnih zvaničnika.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.