Stotinjak mailova Hillary Clinton sadržavalo povjerljive informacije

Izvor: SEEbiz.eu, 01.Sep.2015, 12:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stotinjak mailova Hillary Clinton sadržavalo povjerljive informacije

WASHINGTON - Za stotinjak elektroničkih poruka Hillary Clinton iz vremena dok je obnašala dužnost državne tajnice, od više od 4000 objavljenih u ponedjeljak navečer, utvrđeno je da su sadržavale osjetljive informacije, izvijestila je američka diplomacija.

U polemici koja ugrožava utrku Hillary Clinton za predsjednicu 2016., State Department je u ponedjeljak na svojoj internetskoj stranici objavio novi >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << niz e-mailova (4368 mailova, ili oko 7000 stranica) koje je slala, primila ili proslijedila s privatne adrese i servera dok je demokratska kandidatkinja za Bijelu kuću bila na čelu ministarstva vanjskih poslova (2009.-2013.).

State Department po nalogu pravosuđa od proljetos pregledava, razvrstava i objavljuje u etapama, svaki mjesec, stotine i tisuće od više od 30.000 službenih elektroničkih poruka svoje bivše čelnice.

Ministarstvo je još prije petnaestak dana priznalo da se šezdesetak mailova moralo naknadno uvrstiti među "povjerljive", što je najniža razina po strogim propisima koji vrijede za unutarnju i vanjsku komunikaciju i razmjenu informacija američke administracije.

Od nekih 7000 stranica objavljenih u ponedjeljak navečer, "mislim da ima gotovo 150" stranica - ili stotinjak dodatnih mailova - koji su naknadno "podignuti na višu razinu povjerljivosti", priznao je glasnogovornik State Departmenta Mark Toner, odgovarajući na novinarsko pitanje na svojoj tiskovnoj konferenciji.

Za ovaj posao naknadne provjere pošte Hillary Clinton zadužen je glavni obavještajni inspektor. State Department je u ponedjeljak izvijestio da je dosad obradio "25 posto" službene prijepiske bivše državne tajnice koja će se objaviti.

Pravosuđe je odredilo da se sva prijepiska mora objaviti do siječnja 2016., nepunih godinu dana prije predsjedničkih izbora.

Clinton je u vrijeme svog mandata državne tajnice poslala, primila i proslijedila 62.320 elektroničkih poruka sa svoje privatne (clintonemail.com) a ne s vladine adrese (state.gov) kao što nalažu propisi i kao što su činili njezini savjetnici.

Njezin glavni suparnik u predsjedničkoj utrci Donald Trump rekao je da je Clinton "izgubila ugled" nakon ove afere.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Objavljena 4.386 povjerljiva mejla Hillary Clinton

Izvor: Nezavisne Novine, 01.Sep.2015

VAŠINGTON - Za stotinjak elektronskih poruka Hillary Clinton iz vremena dok je obavljala dužnost državnog sekretara, od više od 4000 objavljenih u ponedjeljak navečer, utvrđeno je da su sadržavale osjetljive informacije, izvijestila je američka diplomatija...U polemici koja ugrožava trku Hillary...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.