Srbiji dvojka za prava i slobode

Izvor: B92, 28.Jan.2015, 14:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbiji "dvojka" za prava i slobode

Organizacija za promovisanje demokratije i ljudskih prava Fridom haus svrstala je i ove godine zemlje Balkana među "delimično slobodne" i "slobodne".

Prema danas objavljenom izveštaju FH, kao slobodne zemlje ocenjene su Srbija, Crna Gora, Hrvatska i Slovenija, a Bosna i Hercegovina, Kosovo, Makedonija i Albanija svrstane su među delimično slobodne.

U godišnjim izveštajima FH, zemlje se po poštovanju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << političkih prava i građanskih sloboda rangiraju ocenama od jedan do sedam - jedinica označava najviši stepen sloboda i prava, a sedam predstavlja najmanji stepen.

Srbija je, kao i u prošlogodišnjem izveštaju, dobila ocene dva i za politička prava i za građanske slobode.

Najbolje je u regionu rangirana Slovenija, u kojoj su politička prava i građanske slobode ocenjeni jedinicama, a najgore Kosovo sa dve četvorke.

Iako u kategoriji delimično slobodnih, Kosovo jedino u regionu u odnosu na prethodnu godinu beleži napredak u poštovanju političkih prava.

Većina zemalja regiona ostala je na istim pozicijama kao i u prethodnom izveštaju, sa izuzetkom Makedonije i BiH u kojima je, prema procenama FH, situacija u oblasti političkih prava 2014. pogoršana.

Posle Slovenije, kao najslobodnija u regionu, ocenjena je Hrvatska koja i ove godine ima ocena jedan za politička prava i ocenu dva za građanske slobode.

Srbija je treća na "regionalnoj listi", potom Crna Gora koja ima ocenu tri za politička prava, a ocenu dva za građanske slobode.

Kao delimično slobodne zemlje u izveštaju FH ocenjeni su Albanija sa dve trojke, Bosna i Hercegovina koja ima ocenu četiri za politička prava i ocenu tri za građanske slobode i Kosovo sa dve četvroke.

Prema kvalifikacijama Fridom hausa, slobodne zemlje su one u kojima postoji politička konkurencija, gde se poštuju građanska prava i ljudske slobode i zemlje koje imaju nezavisne medije.

Delimično slobodne države su one zemlje u kojima je ograničeno poštovanje političkih prava i građanskih sloboda. One pate od korupcije, slabe vladavine prava, etničkih i verskih sukoba i političkog okruženja u kojem je jedna stranka dominantna i pored određenog stepena pluralizma.

Neslobodne su države u kojima ne postoje osnovna politička prava, a građanske slobode se sistematski krše.

Fridom haus je Rusiju označila kao državu sa malim nivoom građanskih sloboda, dok su SAD dobile najvišu ocenu.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Zemlje Balkana i dalje delimično slobodne ili slobodne

Izvor: EurActiv Srbija, 28.Jan.2015

Organizacija za promovisanje demokratije i ljudskih prava Fridom haus (Freedom House, FH) svrstala je i ove godine zemlje balkanskog regiona medju "delimično slobodne" i "slobodne" u najnovijem izveštaju o političkim pravima i slobodama u svetu. Prema izveštaju FH objavljenom 28. januara, kao slobodne...

Nastavak na EurActiv Srbija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.