Senat uskoro glasa o sankcijama Pjonjangu

Izvor: VOA, 08.Feb.2016, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Senat uskoro glasa o sankcijama Pjonjangu

Severnokorejsko lansiranje projektila doprinelo je zabrinutosti Vašingtona zbog nuklearnog programa i vojnih ambicija Pjongjanga. Usvajanje strožijih sankcija Severnoj Koreji moglo bi da se ove nedelje ubrza u Kongresu.

I pre severnokorejskog lansiranja rakete, Bela kuća je bila u pripravnosti.

"Razgovaramo sa Kinom o tome na koji način oni, u koordinaciji sa medjunarodnom zajednicom, mogu da >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << izvrše veći pritisak na Severnokorejance da se povinuju svojim medjunarodnim obavezama”, navodi portparol Bele kuće Džoš Ernest.

“Sada vidimo neželjene posledice nepreduzimanja akcije”, navodi Bob Korker, republikanski senator. Predsedavajući Senatskog odbora za spoljnopolitičke odnose kaže da će Senat u punom sastavu razmatrati predlog zakona kojim bi se “proširilo i pojačalo sprovodjenje sankcja Severnoj Koreji zbog razvoja nuklearnog i balističkog oružja”. Te sankcije će biti uperene protiv “širokog niza nelegalnih aktivnosti severnokorejskog režima.”

“Nastavljaju da vrše balističke probe. I dalje rade na elementima koji će im omogućiti da dobiju nuklearnu bojevu glavu. Zemlja koja bi zaista mogla da izvrši uticaj na Severnu Koreju je Kina. Oni su uvek koncentrisani na stabilnost i ne žele da ‘talasaju’ situaciju u regionu ali mislim da bi ove sankcije mogle da to promene”, ističe Korker.

“Jedna od prvih stvari koje bi trebalo da uradimo jeste da proširimo svoje kapacitete za odbranu od balističkih raketa. Trebalo bi da postavimo presretače raketa u Južnu Koreju, Seul to želi” - poručio je senator Ted Kruz, kandidat za republikansku predsedničku nominaciju.

Lansiranje severnokorejskog projektila brzo je postalo tema u američkoj predsedničkoj kampanji.

“Sledeći predsednik SAD će morati da našu zemlju vrati u igru, a ako je preventivni napad neophodan da zaštiti našu bezbednost, onda to treba da učinimo”, naveo je Džeb Buš, kandidat za republikansku nominaciju.

Kina kaže da nemaju tako dobru kontrolu nad Severnom Korejom. Oni imaju ogromnu kontrolu. Moj pristup bi bio da pustimo Kinu da reši taj problem", smatra kandidat Donald Tramp.

Kandidat za demokratsku nominaciju Hilari Klinton optužila je Pjongjang za nuklearne ucene i zatrašivanje, navodeći: “Potreban nam je glavnokomandujući sa iskustvom i dobrom moći rasudjivanja da bi od prvog dana mogao da se nosi sa opasnom Severnom Korejom.”

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.