Kongres odbio Obamin veto, Saudijci prete

Izvor: RTS, 28.Sep.2016, 20:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kongres odbio Obamin veto, Saudijci prete

Oba doma Kongresa odbila su veto predsednika Baraka Obame na zakon koji dozvoljava državljanima SAD da tuže Saudijsku Arabiju zbog napada na Ameriku 11. septembra 2001. godine. Bela kuća: Odbijanje Obaminog veta sramota Senata. Obama: Opasan presedan. Saudijska Arabija i njeni saveznici upozoravaju Vašington da će primena zakona imati negativne posledice po međusobne odnose.
Senat je glasao sa >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ubedljivih 97:1. I Predstavnički dom Američkog kongresa odbacio je veto, pri čemu je 348 članova Kongresa bilo za odbacivanje veta, a 76 protiv, prenosi Rojters. To je prvi takav slučaj od kada je Obama preuzeo dužnost predsednika SAD, a ukupno 111. u američkoj istoriji. 

Zakon koji omogućava preživelima i porodicama žrtava terorističkih napada u Njujorku da tuže Saudijsku Arabiju i traže odštetu usvojen je uoči 15. godišnjice terorističkih napada u kojima je poginulo skoro 3.000 ljudi.
Predsednik SAD uložio je prošle nedelje veto na taj zakon i upozorio da bi on bio štetan po nacionalne interese SAD i da podriva nacionalni suverenitet.
Bela kuća je napala odluku Američkog senata. "Ovo je najveća sramota koju je Senat SAD učinio verovatno još od 1983", rekao je novinarima portparol Bele kuće Džoš Ernest, podsećajući na poslednji slučaj kada je Senat uz veliku većinu glasova odbio predsednički veto.
Američki predsednik Barak Obama nazvao je greškom i opasnim presedanom glasanje u kojim je odbijen njegov veto na zakon koji dozvoljava rođacima žrtava terorističkih napada na Ameriku 11. septembra 2001. da tuže zbog toga Vladu Saudijske Arabije.
"To je opasan presedan", rekao je Obama u intervjuu za Si-En-En, a preneo Rojters
Na glasanje u Senatu reagovali su Saudijska Arabija i njeni saveznici. Upozoravaju Vašington da će primena zakona imati negativne posledice po međusobne odnose. 
AP navodi da Rijad ima arsenal mera kojima bi mogao da uzvrati na američke, uključujući smanjenje zvaničnih kontakata, povlačenje milijardi dolara iz privrede SAD i ubeđivanje bliskih saveznika Saudijaca u Savetu za saradnju u Persijskom zalivu (GCC) da umanje saradnju u borbi protiv terorizma, investicije i pristup SAD važnim regionalnim vazdušnim bazama.
"Ovo bi trebalo da bude jasno Americi i ostatku sveta: kada je jedna država članica GCC nepravedno uzeta kao cilj, drugi staju oko nje. Sve države će stati uz Saudijsku Arabiju na svaki mogući način", tvrdi profesor političkih nauka na tamošnjem univerzitetu i stručnjak za zalivska pitanja, Abdulkalek Abdulah.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Saudijci prete SAD: Zakon o tužžbama imaće negativne posledice

Izvor: Blic, 28.Sep.2016

Saudijska Arabija i njeni saveznici upozoravaju američke zakonodavne organe da će dozvoljavanje državljanima SAD da tuže saudijsko kraljevstvo zbog napada na Ameriku 11. septembra 2001. godine imati negativne posledice, prenosi AP...Agencija navodi da Saudijska Arabija ima arsenal oruđa kojim bi...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.