SAD seju sve više neprijatelja po svetu

Izvor: Vostok.rs, 01.Dec.2015, 14:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD seju sve više neprijatelja po svetu

01.12.2015. -

Težnja američkih lidera da reše praktično svaki spoljni problem vojnim sredstvima dovela je do slabljenja nacionalne bezbednosti SAD, smatra komentator lista „Nešenel interest“ Danijel Dejvis.

Analitičar ukazuje na propast spoljne politike Vašingtona u ispunjavanju ciljeva nacionalne strategije bezbednosti tokom poslednjih decenija i dodaje da ta politika u ovom trenutku radi protiv američkih interesa.

Prema rečima Dejvisa, uoči >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << 11. septembra 2001. godine američka vojska je bila uvučena u ratove izvan zemlje, ekonomija SAD je bila u usponu, a Al Kaida je bila malobrojna. Posle toga stotine hiljada američkih vojnika uključilo se u ratove širom sveta, teroristička pretnja je višestruko porasla, a višak u budžetu pretvorio se u manjak, koji bi, prema procenama, u 2016. godini mogao da bude 474 milijarde dolara.

Do invazije na Avganistan talibani nisu predstavljali pretnju za SAD, kao ni režim Sadama Huseina u Iraku, piše komentator „Nešenel interesta“.

Prema njegovim rečima, danas kada je Amerika potrošila milijarde dolara na vojne kampanje u ovim zemljama i izgubila u tim sukobima hiljade građana, ona je stvorila hranljivo tle za regionalni i globalni terorizam. U drugim delovima planete vazdušni napadi američke armije stvorili su više neprijatelja nego što su ih uništili.

Američki lideri i vojni eksperti zaboravili su da primenjuju bilo kakve druge metode rešavanja problema osim vojnih i nastavljaju da preduzimaju kontraproduktivne akcije koje nanose štetu samim Sjedinjenim Američkim Državama, uveren je autor.

Usled ovih akcija, u složenoj međunarodnoj situaciji Sjedinjene Američke Države su krajnje ranjive, zaključuje Dejvis. 
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.