SAD: Duterte da objasni kako to misli da se odvoji od Amerike

Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Okt.2016, 21:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Duterte da objasni kako to misli da se odvoji od Amerike

Američki Stejt department je objavio danas da će SAD tražiti objašnjenje od Filipina za izjavu predsednika te zemlje Rodrigo Duterte o "odvajanju" od Vašingtona.

Rojters prenosi da je Stejt department nazvao ovu izjavu zbunjujućom i u suprotnosti sa bliskim partnerstvom dve zemlje. Agencija podseća da je Duterte tokom današnje posete Kini kazao da je "Amerika izgubila" u pogledu vojnih i ekonomski veza >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << sa Filipinima.

"Objavljujem moje odvajanje od SAD", rekao je Duterte.

Portparol Stejt departmenta Džon Kirbi izjavio je da će SAD "tražiti objašnjenje na šta je tačno predsednik (Filipina) mislio kada je govorio o odvajanju od SAD".

"Nije nam jasno šta to tačno znači i kakve sve posledice bi imalo", naveo je Kirbi.

AFP je preneo ranije danas da vlada Filipina nije podnela formalni zahtev za preoblikovanje saradnje sa Vašingtonom, uprkos najavi predsednika te zemlje Dutertea o "odvajanju" od SAD, prenosi AFP.

"Još nismo dobili bilo kakav zahtev putev zvaničnih kanala s ciljem da se promeni naša pomoć ili saradnja sa Filipinima", rekao je za tu agenciju neimenovani zvaničnik SAD.

Duterte, koji boravi u četvorodnevnoj poseti Kini, najavio je danas posle sastanka predsednikom Sji Đinpingom, udaljavanje njegove zemlje od Sjedinjenih Država, dugogodišnjeg saveznika.

"Najavljujem odvajanje od SAD", rekao je Duterte posle susreta da kineskim predsednikom.

Duterteova poseta Kini treba da potvrdi približavanje kineskoj sferi uticaja, navodi AFP.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SAD: Duterte da objasni kako to misli da se odvoji od Amerike

Izvor: Blic, 21.Okt.2016, 00:35

Američki Stejt department je objavio da će SAD tražiti objašnjenje od Filipina za izjavu predsednika te zemlje Rodrigo Duterte o "odvajanju" od Vašingtona...Rojters prenosi da je Stejt department nazvao ovu izjavu zbunjujućom i u suprotnosti sa bliskim partnerstvom dve zemlje. Agencija podseća...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.