Ruske strateške igrice - crveni alarm u Beloj kući

Izvor: Vesti-online.com, 19.Maj.2017, 00:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruske strateške igrice - "crveni alarm" u Beloj kući

Tajming sastanka Donalda Trampa i ruskih zvaničnika je naveo mnoge obrve da se podignu, a ono što im je rekao može da izazove pravu oluju, ocenjuje u svom tekstu dopisnik Gardijana iz Vašingtona Džulijan Borger.

- Trampove veze sa Rusima traju od  80. godina prošlog veka, ali direktni uzroci poslednje krize u Beloj kući potiču od posete državnog sekretara Reksa Tilersona Moskvi pre mesec dana. To je bilo prvo putovanje jednog Trampovog činovnika u rusku prestonicu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Kao i predsednik i Tilerson je bio pod lupom javnosti zbog svoje istorije sa Rusima - navodi Borger.

On podseca i da je Tilerson kao šef naftne kompanije Ekson mobajl imao  široke dilove  sa Kremljom, uključujući i Vladimira Putina, koji ga je lično odlikovao Ordenom prijateljstva.

 Ipak, od njegovog imenovanja resetovanje odnosa sa Moskvom se nije dogodilo. Sankcije nisu podignute, a nekoliko dana uoči odlaska Tilersona na put, SAD su izvršile raketni napad na sirijsku vazdušnu bazu, gde su se nalazili i ruski vojnici. Kao i obicno, Kremlj je čekao poslednji trenutak pre nego što je potvrdio da ce Tilersonu biti omogućen susret sa Putinom , dodaje.

 Ishod tog sastanka je - reciprocitet. Sergeju Lavrovu je garantovano da će ga primiti Donald Tramp.

- Lavrov nije bio u Vašingtonu četiri godine, od uvođenja sankcija zbog aneksije Krima i prikrivene vojne akcije na istoku Ukrajine. Bilo bi sastim normalno da ruski šef diplomatije sreće američkog predsednika. Lavrov se sreo sa Barakom Obamom, ali ovo nisu bili normalni odnosi. Veče pre toga, Tramp je smenio šefa FBI Džejmsa Komija, u momentu kada FBI istražuje moguću vezu između Trampove kampanje i Moskve - podseća Borger.

 Američki zvanicnici su tvrdili da je reciprocitet neophodan.

- Nisu objasnili šta je tu radio ruski ambasador Sergej Kisljak, koji je postao centralna figura u istrazi, pošto je zbog kontakata sa njim morao da ode sa funkcije savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Majkl Flin. Sastanku je prisustvovao njegov naslednik H.R. Mekmaster, pored njega i zamenica Tina Pauel, kao i Tilerson. Ruska agencija Taš je objavila fotografije koje su postale predmet rasprave, Tramp, Lavrov i Kisljak u grohotnom smehu, u vreme kada je Rusija optužena za mešanje u američke izbore. Bela kuća navodno nije znala da Lavrovljev fotograf radi i za Taš - dodaje on.

Obaveštajni stručnjaci su se onda zapitali - da li su Rusi ušli u Belu kuću sa elektronskom opremom i da li su ostavili  bubice .

- Kako se ispostavilo, predsednik je dobrovoljno podelio sa Rusima ono što bi moglo da izazove pravu oluju. Usledila je opsežna akcija - Tilerson i Mekmaster su izašli u medije da opovrnu ono što su pisali Vašington post i Njujork tajms, a izveštači iz Bele kuće su naveli da su se čule uzavrele rasprave, kao i da je iskusno osoblje moralo da preduzme mere za smanjivanje štete, još jednom  Mekmaster je demantovao, a Tramp potvrdio šta je uradio, rečima da je to želeo da uradi, da ima apsolutno pravo, kao i da želi da Rusija uskoči u borbu protiv terorizma i ID - ističe Borger.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.