Rusija: SAD da primoraju Ukrajinu da prekine operaciju

Izvor: Blic, 25.Apr.2014, 00:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija: SAD da primoraju Ukrajinu da prekine operaciju

Vašington treba da primora aktuelno ukrajinsko rukovodstvo da neodložno prekine vojnu operaciju na jugoistoku Ukrajine, saopštila je danas zvanična Moskva, navodeći i da za juče i danas planirani telefonski razgovori šefova diplomatije Rusije i Sjedinjenih Američkih Država nisu održani "iz razloga koji ne zavise od >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Moskve".

"Očekujemo da će SAD najzad preduzeti hitne mere radi deeskalacije situacije u skladu sa odredbama Zzenevske izjave od 17. aprila. Vašington treba da primora aktuelno ukrajinsko rukovodstvo da neodložno prekine vojnu operaciju na jugoistoku, osigura povlačenje jedinica Oružanih snaga Ukrajine i njihovih struktura na lokacije u kojima su stalno stacionirani", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva inostranih poslova.

U saopštenju se navodi da još nije učinjeno ništa radi rešenja tog hitnog zadatka.

"Nadamo se da u Vašingtonu shvataju sav stepen svoje odgovornosti za događaje", navodi ruski MIP.

Pročitajte još: Kijevske trupe opkolile Slavjansk. Gradonačelnik: Ovo je građanski rat! Slavjansk: Federalisti odbijaju pregovore, očekuju napad

Ukrajinske vlasti su 15. aprila započele specijalnu operaciju uz uključenje armije na jugoistoku Ukrajine, gde od marta traju mitinzi pristalica federalizacije Ukrajine.

Rusija je odluku ukrajinskih vlasti da primeni silu protiv njih nazvala izuzetno opasnim razvojem događaja.

Predstavnica Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu (SNBO) Ukrajine Viktorija Sjumar ocenila je večeras da je danas uspešno izvedena jedna faza specijalne operacije na istoku zemlje i najavila da će ta operacija biti nastavljena.

Ruski MIP je saopštio da telefonski razgovori šefova diplomatije Rusije i SAD, Sergeja Lavrova i Džona Kerija, planirani za 23. i 24. april "na žalost nisu održani, iz razloga koji nisu zavisili od Moskve".

"Uoči razgovora šefova diplomatije dve zemlje zakazanog za sutra, ruska strana ponovo dosledno poziva Vašington da iskoristi sav svoj uticaj na privremenu vladu u Kijevu kako bi je urazumili i ubedili da se uzdrži od nepromišljenih poteza, koji ubacuju Ukrajinu sve dublje u ponor krize", navodi rusko Ministarstvo.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.