Roberts: Prava opasnost za SAD nije rusko nuklearno oružje već nezavisni kurs Kremlja

Izvor: Vostok.rs, 29.Jul.2015, 09:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Roberts: Prava opasnost za SAD nije rusko nuklearno oružje već nezavisni kurs Kremlja

29.07.2015. -

Sjedinjene Države plaši to što ih nezavisna spoljna politika Rusije lišava međunarodnog liderstva – ocenio je Pol Krejg Roberts.

Poznati američki politikolog se na ovaj način osvrnuo na izjavu generala Džozefa Votela da Rusija predstavlja „najveću dugoročnu pretnju nacionalnoj bezbednosti SAD”.

„Nazivajući Rusiju pretnjom, Sjedinjene Države svom stanovništvu sugerišu da Rusija po teritoriji SAD može naneti nuklearni udar. To izaziva >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << strah koji Vašington može da iskorišćava za realizaciju svojih planova” naglašava Roberts.

Prema njegovim rečima, prava pretnja za SAD nije rusko nuklearno oružje već – nezavisni spoljnopolitički kurs Kremlja:

„SAD su stigle do crte kada više nemaju dovoljno energije za održavanja statusa jedine supersile. Zato im država sa nezavisnom spoljnom politikom liči na neprijatelja ili pretnju. Rusija je, zapravo, u ulozi neophodnog neprijatelja jer opravdava ogromne rashode vojno-industrijskog sistema Sjedinjenih Država u vreme ekonomskih problema. S druge strane, Vašington mora sprečavati Rusiju da ograničava američko liderstvo, pa zato koristi Evropu za vođenje politike sankcija protiv Moskve”.

Roberts ocenjuje da je Rusija već dokazala da je u stanju da onemogući planove Vašingtona i da blokira američke inicijative u spoljnoj politici, čak da mu nametne sasvim drugi plan delovanja. A Vašington to, naprosto, ne može da trpi.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

fakti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.