Izvor: Danas, 30.Okt.2014, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Republikanski Senat iskušenje za Obamu

Vašington - Amerikanci glasaju u utorak na izborima za novi saziv Kongresa. Takozvani međuizbori su veliki test i iskušenje za predsednika SAD Baraka Obamu.

Predstavnički dom koji sada kontrolišu republikanci, sudeći prema istraživanjima javnog mnjenja, i nakon 4. novembra imaće istu većinu, ali je ključno pitanje ko će posle izbora rukovoditi Senatom. Iako je Senat trenutno pod kontrolom Obaminih demokrata, istraživanja upućuju da je znatno opala podrška predsednikovoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << stranci u ključnim državama.

Jedna od njih je Kentaki, gde će snage odmeriti demokratska senatorka Alison Lundergan Grims i njen republikanski kolega Mič Mekonel. Istraživanja su naklonjena Mekonelu, a veruje se da bi pobeda 35. godišnje Grimsove, „zvezde u usponu“, ustalasala američku politiku, mada je to malo verovatno.

Veoma važnim smatra se i ishod izbora na Aljasci. Iako je demokratski kandidat Mark Begić veoma uticajan i poštovan u ovoj državi, čini se da mu to neće biti dovoljno da se „spasi“. Slična situacija je u Ajovi. Iako je demokratski senator Brus Brelej važio za favorita, nekoliko grešaka koje je napravio u poslednje vreme, između ostalog, i omalovažavanje farmera, mogle bi ga koštati političke pozicije. Republikanac Džoni Ernst, veteran iračkog rata, bivši farmer koga je podržao i Mit Romni, važi za favorita.

Trka u Severnoj Karolini gotovo da je izjednačena te se očekuje da će biti održana druga runda glasanja u decembru, pokazuju ankete.

Ishod izbora u Luizijani mogao bi da reši pitanje većine u Senatu. Kolorado je jedna od država koju su demokrate do sad glatko dobijale. Četvrtinu stanovništva ove države čine Hispanoamerikanci, Obama je u njoj dva puta trijumfovao, a istraživanja bar za sada idu na ruku demokratskom senatoru Mark Udalu. Republikanci računaju na pobedu u Kanzasu. Do pre samo mesec dana sve im je išlo na ruku, ali kampanja Grega Omana, nezavisnog senatora koji je nekada finansirao demokrate je poremetila njihove planove.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.