RT: SAD razmatraju slanje oružja Kijevu i ne smatraju potez „provokativnim“

Izvor: Vostok.rs, 25.Jul.2017, 10:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: SAD razmatraju slanje oružja Kijevu i ne smatraju potez „provokativnim“

Izvor. Vostok, RT

Vašington razmatra upućivanje "odbrambenog" oružja Ukrajini, saopštio je američki specijalni predstavnik Kurt Voker. On insistira na tome da ovaj dugo željeni potez za Kijev, ne bi bio "provokativan". Saopštenje dolazi nakon što je Moskva upozorila da se ne potpaljuje građanski rat u Ukrajini.

Voker, koji je imenovan od strane državnog sekretara Reksa Tilersona za specijalnog predstavnika SAD za pregovore u Ukrajini u julu, rekao je da američke vlasti razmišljaju da pošalju naoružanje u Kijev.

Konstatujući da su razgovori trenutno fokusirani na "odbrambeno oružje, ono koje će omogućiti Ukrajini da se brani, kao što su tenkovi, na primer" Voker tvrdi da bi takva isporuka "zapravo pomogla" Kijevu da odbije navodno osvajanje iz Moskve.

Voker nije saopštio bilo kakav nagoveštaj o tome kada bi mogao da se postigne takav dogovor između Vašingtona i Kijeva, rekavši da "neće ponovo prejudicirati šta će se raditi i gde će se ići".

Međutim, on je ustvrdio da uprkos nerešenom sukobu u Donbasu, Vašington ne vidi takav potez kao "provokaciju".

"Mislim da je argument da bi to bilo provokativno prema Rusiji ili ohrabrivanje Ukrajine samo korak unazad", rekao je Voker, dodajući da SAD veruju da je "novi strateški dijalog" potreban sa Moskvom da bi se rešio ukrajinski sukob.

Voker, koji je bivši savetnik američkog senatora Džona Mekejna i bivši američki ambasador u NATO-u, prethodno je opisao sukob između pobunjenika Donbasa i Kijeva kao "vruć rat" i "neposrednu krizu".

Voker je posetio Ukrajinu u nedelju, davajući izjave i pozirajući sa vojnicima kijevskih snaga pre vožnje u oklopnom vozilu.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je rekao u junu da je Kijev skoro završio izradu sporazuma sa Vašingtonom o oružju.

Pozdravljajući napredak postignut u "odbrambenom sporazumu" sa SAD, ukrajinski lider tvrdi da strane "imaju skoro završen tekst sporazuma o nabavci oružja." Porošenko je izrazio nadu da će sporazum biti realiziovan ove godine.

© Mykola Lazarenko / Reuters
Poošenkovo uveravanje došlo je na nakon sastanka sa predsednikom SAD Donaldom Trampom, sekretarom za odbranu Džejmsom Matisom i drugim visokim američkim zvaničnicima tokom posete Vašingtonu u junu. Porošenko je rekao da je o tom pitanju razgovarao sa Tilersonom, dodajući da bi sporazum mogao biti potpisan kada Matis stigne u Ukrajinu.

Iako zvanični datum posete nije objavljen, ukrajinski ambasador u SAD Valerij Čali je rekao u junu da je Kijev pozvao Matisa, Tilersona i američkog ministra energetike Rika Perija da do kraja godine posete Ukrajinu. Tilerson je posetio Ukrajinu ranije ovog meseca.

Prošle nedelje, borbe u Donbasu koje su se u poslednjih nekoliko meseci smanjile, ponovo su se intenzivirale, a u kojim je poginulo najmanje 12 osoba. Nagla eskalacija sukoba izazvala je zabrinutost među posmatračima i posrednicima Minskih sporazuma, te je ovo pitanje razmatrano tokom jučerašnjeg telefonskog razgovora između lidera Rusije, Ukrajine, Francuske i Nemačke - poznatog kao "Normandijska četvorka".

Iako se pregovori o oružju Ukrajini trenutno tiču samo "odbrambenog" oružja, kijevske vlasti su više puta saopštile da žele da dobiju "smrtonosno" oružje iz SAD-a.

U međuvremenu, Rusija je upozorila Vašington da ne podstiče građanski sukob u Ukrajini preusmeravanjem smrtonosnog oružja u Kijev.

Naglašavajući da je potencijalni dogovor o oružju između Kijeva i Vašingtona "isključivo unutrašnja stvar" između dve zemlje, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da se Moskva nada da Vašington "neće zaboraviti da je Ukrajina zemlja u kojoj je građanski rat u toku".

Prošle nedelje ukrajinski ministar odbrane Stepan Poltorak je ponovio da Kijev čeka od Vašingtona zeleno svetlo kako bi dobio smrtonosno oružje, a kako je predložio Komitet Senata SAD za oružane snage u junu.

Na osnovu predloga, neimenovani američki zvaničnik Stejt departmenta je izjavio za RIA Novosti da SAD još uvek nisu odlučile da li da pošalju smrtonosno oružje Kijevu.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Hoće da IZAZOVU Ruse: Amerikanci šalju oružje u Ukrajinu?!

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Jul.2017

Oružje se šalje jedinicama u Donbasu..Specijalni predstavnik SAD za Ukrajinu Kurt Voker izjavio je da Vašington razmatra mogućnost slanja oružja jedinicama koje učestvuju u vojnoj operaciji u Donbasu, javila je britanska televizija Bi-Bi-Si...- Odbrambeno naoružanje koje će pomoći Ukrajini...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.