Pjongjang: Izvešćemo napade na Ameriku, tu septičku jamu terorizma

Izvor: Blic, 22.Dec.2014, 09:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pjongjang: Izvešćemo napade na Ameriku, tu septičku jamu terorizma

Severna Koreja zapretila je danas da će izvesti napade na Belu kuću, Pentagon i "ceo kontinentalni deo SAD - koji predstavljaju septičku jamu terorizma" posle spora oko hakerskih napada na kompaniju "Soni pikčers" koji je još više zategao odnose Vašingtona i Pjongjanga.

U saopštenju Komisije za nacionalnu bezbednost u Pjongjangu ocenjeno je da američki predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Barak Obama nesmotreno širi glasine da je Severna Koreja orkestirala hakerske napade na "Soni" zbog njenog spornog filma "Intervju". Komisija, kojom predsedava lider zemlje Kim Džong-un, upozorila je da je vojska Severne Koreje spremna da upotrebi sve oblike ratne mašinerije protiv Vašingtona.

- Naš najžešći odgovor biće čvrsto usmeren na Belu kuću, Pentagon i ceo kontinentalni deo SAD - septičku jamu terorizma, čime ćemo nadmašiti protivodgovor koji je najavio Obama - kaže se u saopštenju koje prenosi severnokorejska agencija KCNA.

Kompanija "Soni" našla se na meti hakerskih napada zbog svog filma "Intervju", koji govori o izmišljenom atentatu na lidera Severne Koreje Kim Džong Una. Federalni istražni biro (FBI) vodi istragu o hakerskom napadu na kompaniju za koji se sumnja da je izveden iz Severne Koreje. Ta zemlja odbacuje umešanost u sajber aktivnosti protiv Sonija. Američki predsednik Barak Obama najavio je juče da će Vašington "proporcionalno" odgovoriti na napade, kao i da će razmotriti da li da Severnu Koreju ponovo vrati na listu zemalja koje sponzorišu terorizam.

Napad i pretnje hakerskih grupa primorali su "Soni pikčers" da povuče komediju "Intervju", koja je trebalo da bude premijerno prikazana u bioskopima tokom božićnih praznika. Hakerska grupa koja je sebe nazvala "Čuvari mira" objavila je saopštenje u kojem obećava "gorku sudbinu" za one koji budu išli da gledaju film, a njujorška premijera je već otkazana.

U kratkom saopštenju napisanom na gramatički neispravnom engleskom jeziku, grupa podseća na terorističke napade u SAD 11. septembra 2001, a zatim upozorava građane da se drže podalje od bioskopa u kojima će se prikazivati ovaj film.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Kim Džong Un preti Obami: Napašćemo SAD!

Izvor: Mondo, 22.Dec.2014

Severna Koreja zapretila je danas da će izvesti napade na Belu kuću, Pentagon i "ceo kontinentalni deo SAD - koji predstavljaju septičku jamu terorizma" posle spora oko hakerskih napada na kompaniju Sony...Foto: AP Photo/Ahn Young-joon..U saopštenju Komisije za nacionalnu bezbednost u Pjongjangu...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.