Parlament Kube za sporazum sa SAD

Izvor: B92, 20.Dec.2014, 10:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parlament Kube za sporazum sa SAD

Havana -- Kubanski parlament jednoglasno je podržao sporazum između Havane i Vašingtona o normalizaciji odnosa posle poluvekovnog perioda neprijateljstva.

"Parlament Kube je tome dao jednoglasnu podršku", javila je kubanska agencija Prensa Latina ubrzo po početku sednice.

Kako se očekuje, zaključno izlaganje na sednici parlamenta izneće kubanski predsednik Raul Kastro.

Sednici prisustvuje i "kubanska petorka" - agenti obaveštajne službe koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su bili u zatvoru u SAD, od kojih su trojica oslobođena tokom razmene zarobljenika, što je otvorilo put ka otopljavanju odnosa dve zemlje, prenela je agencija AFP.

Nakon što je Kuba u sredu na slobodu pustila američkog humanitarnog radnika Alana Grosa, tokom razmene zarobljenika sa Amerikom, američki predsednik Barak Obama je, u obraćanju javnosti, najavio obnavljanje diplomatskih odnosa sa Kubom, kao i kraj "zastarelog pristupa" što podrazumeva ublažavanje ekonomskih sankcija i restrikcija putovanja.

"Izolacija nije delovala. Vreme je za novi pristup", rekao je Obama najavljujući okončanje poluvekovnog hladnoratovskog neprijateljstva.

Istovremeno, javnosti se obratio i Raul Kastro koji je pozdravio nove tendencije u odnosima sa SAD.

"Ovaj izraz predsednika Obame zaslužuje poštovanje i priznanje svih ljudi. Zzelim da zahvalim Vatikanu na podršci, a posebno papi Franji za poboljšanje odnosa između Kube i SAD", izjavio je Kastro.

Kuba će braniti svoje socijalističke principe i neće se vratiti kapitalizmu samo zbog toga što je pristala na normalizaciju odnosa sa SAD, kaže Marijela Kastro, poslanica i ćerka predsednika Kube. Ona je rekla da Kuba ne želi kompanije iz SAD.

Obama je juče izjavio da su kubanske vlasti i dalje represivne prema svojim građanima, kao i da ne očekuje promene preko noći ili da će uskoro otići u Havanu.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Potvrđen sporazum Havane i Vašingtona, Obama razgovarao sa Kastrom

Izvor: Večernje novosti, 20.Dec.2014

Kubanski parlament jednoglasno je podržao sporazum između Havane i Vašingtona o normalizaciji odnosa posle poluvekovnog perioda neprijateljstva. "Parlament Kube je tome dao jednoglasnu podršku", javila je kubanska agencija Prensa Latina ubrzo po početku sednice. Kako se očekuje, zaključno izlaganje...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.