Ova dva ruska aviona izazvala su pravu paniku u Vašingtonu

Izvor: Vesti-online.com, 30.Apr.2016, 22:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ova dva ruska aviona izazvala su pravu paniku u Vašingtonu

Rusko impresivno poboljšanje konvencionalnih oružanih snaga, posebno u odnosu na elektronsko ratovanje i prikupljanje elektronskih podataka koje je pokazano u Siriji "može da podstakne zavist kod nekih u Vašingtonu", tvrdi Ketlin Paterson, veteranka američkih marinaca, gde je služila kao kriptološka lingvističarka i analitičarka elektronskih obaveštajnih podataka.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />
Ona se osvrnula na dva nova ruska špijunska aviona koji su impresionirali Zapad:

- Il-20 dolazi u paketu s celim redom optičkih i infracrvenih senzora, antena, radara i opreme za satelitsku komunikaciju za razmenu podataka u pravom vremenu - opisuje Paterson letelicu.

Il-20 vojna je verzija putničkog Il-18. Projektovan je za sakupljanje podataka, a vidljiva mu je karakteristika Igla-1 rešetkasti radar koju se nalazi u kućištu ispod prednjeg dela trupa, i izbočine u kojima su smeštene A-87P kamere i Romb 4 SIGINT sastav. Dve antene štrče s gornjeg dela trupa za Višnaja sastav za prikupljanje komunikacionih obaveštajnih podataka.

Avionom upravlja pet članova posade uz još osam specijalizovanih operatera.

Veruje se kako ovaj avion redovno obavlja izviđačke letove velikog dometa u području Baltika, leteći u međunarodnom vazdušnom prostoru s isključenim transponderom, što je standardna praksa za gotovo sve izviđačke letelice.

U Siriji ovaj je avion navodno obavljao misije prikupljanja obaveštajnih podataka, prisluškivao komunikacije ISIL-ovih militanata i tačno određivao njihove položaje.

Antene s Tu-214R mogu presresti signale koje emituju neprijateljski sastavi (radari, letjelice, radio-stanice, borbena vozila, mobiteli i slično) pomoću čega može složiti elekronski poredak bitke (EOB – Electronic Order of Battle) neprijateljskih snaga – gde tačno te snage operišu, kakvu opremu koriste, šta rade te koji će im biti sledeći pokret.

Tu-214R moderan je avion temeljen na Tu-214 komercijalnom transportnom avionu koji je modifikovan pod kodnim imenom ‘Projekt 141‘ kako bi nadomestio Iljušin Il-20.

- Sjedinjene Države su se previše koncentrisale na borbu protiv sitnih ustanika jer su se  zaglavile u svojim sukobima od Iraka do Afganistana, a rezultat je zapostavljanje vlastitih sposobnosti prikupljanja elektronskih podataka, a koji bi bili nužno potrebni u slučaju konvencionalnog rata protiv sile kao što su Rusija ili Kina - zaključuje Paterson.

Dok se nad Kaspijskim jezerom približavao iranskom vazdušnom prostoru, Tu-214R je izveo nekoliko 360° okreta na visini od 10.000 metara. Stranica za praćenje letova flightradar24.com objavila je kako se avion mogao pratiti dok je sledio istočni koridor od Rusije, preko Kaspijskog jezera, a zatim do Sirije preko zračnih prostora Irana i Iraka.

Iako je još uvek u razvoju, taj je isti Tu-214R leteo u navodno operativnoj misiji 18. juna 2015., kada je poleteo iz grada Kazana (avion gradi KAPO - Kazan Aircraft Production Association), do Krima i nazad, leteći blizu uz rusko-ukrajinsku granicu, najverojatnije da testira neke od senzora na pravim metama. Pre toga, avion je primećen kako leti u blizini Krima.

- Dok je prirodno da države i vojske konstantno razvijaju svoje tehnologije, Rusija je uložila stvarno dosta kapitala kako bi ubrzano modernizovala svoje oružane snage, i oprema svoju vojsku kako bi se borila na bojištima sutrašnjice - dodala je Paterson.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.