Izvor: Nezavisne Novine, 24.Apr.2017, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odgovor iz SAD: Nije isključen udar na Sjevernu Koreju

VAŠINGTON - Američka ambasadorka u UN Niki Hejli nije isključila mogućnost udara SAD protiv Severne Koreje ako Pjongjang bude testirao novu nuklearnu raketu.

Hejli je gostovala na više tv stanica i tom prilikom je pohvalila ulogu Kine koja pokušava da izvrši pritisak na Sjevernu Koreju da prekine sa testiranjima raketa.

Tom prilikom kritikovala je sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << "nestabilnog i paranoidnog", prenijela je agencija AP.

"Nećemo uraditi nešto sem ako nam ne da razlog da nešto učinimo, kao što je napad na američku vojnu bazu ili upotreba interkontinentalne balističke rakete", kazala je Hejli.

Na pitanje šta će se dogoditi ako Sjeverna Koreja bude ponovo testirala rakete, Hejli je za NBC odgovorila:"Mislim da onda predsjednik stupa na scenu i odlučuje šta će da uslijedi".

Sjeverna Koreja često obilježava važne datume demonstracijom vojnih kapaciteta, a južnokorejski zvaničnici tvrde da postoji mogućnost da Pjongjang danas povodom proslave dana sjevernokorejske vojske izvede šestu nuklearnu probu ili ispali interkontinentalnu balističku raketu, prenosi AP.

Agencija ocjenjuje da bi ovakvi potezi mogli da predstavljaju test za politiku koju prema Sjevernoj Koreji razvija predsjednik SAD Donald Tramp, koji se izgleda priklonio strategiji pritisaka na Pjongjang uz pomoć Kine, jedinog velikog sjevernokorejskog saveznika, umjesto vojnih opcija ili pokušaja svrgavanja vlade Sjeverne Koreje.

Predsjednik Kine Si Djinping poručio je Trampu da se nada da će sve strane pokazati uzdržanost oko problema Sjeverne Koreje i da se Kina protivi svemu što krši rezolucije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

OŠTAR ODGOVOR IZ VAŠINGTONA: Nije isključen udar na Severnu Koreju

Izvor: Kurir, 24.Apr.2017

...Hejli je gostovala na više tv stanica i tom prilikom je pohvalila ulogu Kine koja pokušava da izvrši pritisak na Severnu Koreju da prekine sa testiranjima raketa Tom prilikom kritikovala je severnokorejskog lidera Kim Džong Una kao "nestabilnog i paranoidnog", prenela je agencija AP.."Nećemo...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.