ODLAZE INVESTITORI: Belgijanci gase preradu u Srbiji zbog loših zakona

Izvor: Kurir, 26.Nov.2014, 07:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ODLAZE INVESTITORI: Belgijanci gase preradu u Srbiji zbog loših zakona

Naša investicija je ozbiljno ugrožena i naša kompanija posluje sa značajnim gubicima, rekao je direktor kompanije „Energo-zelena“ Tom Hanson

INÐIJA - Belgijska kompanija u čijem vlasništvu je fabrika za neškodljivu preradu opasnog životinjskog otpada „Energo-zelena“ u Inđiji saopštila je juče da je započela međunarodnu arbitražu protiv Srbije pred Međunarodnim centrom za investicione sporove u Vašingtonu (ICSID) kako bi zaštitila svoje ulaganje u >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Srbiji od 21,5 miliona evra.

„Energo-zelena“ je najavila da će obustaviti sve aktivnosti, kao i mogućnost zatvaranja postrojenja.

- Zbog sistematskih propusta Republike Srbije da sprovede sopstvene propise u oblasti prerade životinjskog otpada, naša investicija je ozbiljno ugrožena i naša kompanija posluje sa značajnim gubicima - rekao je agenciji Beta direktor kompanije „Energo-zelena“ Tom Hanson i ukazao da je „Energo-zelena“ „kontinuirano izložena nelojalnoj konkurenciji i očiglednoj diskriminaciji“.

Hanson je dodao da je Srbija, takođe, prekršila svoje međunarodne obaveze koje proističu iz bilateralnog investicionog sporazuma sa Belgijom. On je precizirao da je UO kompanije, da bi se sprečili dalji gubici, odlučio da se obustavi sakupljanje i prerada životinjskog otpada od subote 29. novembra, „a ako se ne postigne dogovor sa državom do kraja decembra ove godine, zatvorićemo fabriku“.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.