Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Mar.2015, 20:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Netanjahu: Islamska država i Iran rade u istom cilju

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas u Vašingtonu da se Iran i Islamska država nadmeću u ostvarivanju istog cilja - nametanja ekstremnog islama.

Netanjahu je u govoru u američkom Kongresu rekao da su Iran i Islamska država neprijatelji, ali da, "kada je reč o Iranu i Islamskoj dražvi, neprijatelj tvog neprijatelja je tvoj neprijatelj".

"Nemojte se zavarati. Ova borba između Irana i Islamske države neće pretvoriti Iran u prijatelja Amerike. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Iran i Islamska države se nadmeću za krunu ekstremnogi islama", rekao je Netanjahu.

Izraelski premijer čiji je govor u Kongresu na poziv republikaanca podigao međustrančke tenzije u Vašngtonu, izrazio je žaljenje što je njegov govor doživljen kao politički.

"To nikada nije bila moja namera. Znam da bez obzira s koje strane sedite, uvek stojite uz Izrael", rekao je on i pozdravio i istaknute demokrate u Kongresu.

Netanjahu je rekao da je predsednik SAD Barak Obama, s kojim nema dobar odnos, uvek pomagao Izraelu od kada je u Beloj kući. On je zahvalio Obami za podršku u Ujedinjenim nacijama, kao i za odbrambenu pomoć navodeći da su Obama i Kongres pomogli u izgradnji izraelskog odbrambenog sistema "Gvozdena kupola".

On je, ne pominjući Obamu, kritikovao pregovore američke vlade s Iranom o nuklearnom programu, navodeći da predloženi sporazum "uopšte neće garantovati" da Iran neće izgraditi nuklearno oružje.

"Moramo svi biti zajedno u zaustavljanju iranskog marša osvajanja, pođarmljivanja i terora", rekao je Netanjahu. On je rekao da ustupci dati Iranu znače "ogromnu nuklearnu infrastrukturu" pošto nijedno nuklearno postrojenje neće biti srušeno, i dodao da bi Iran mogao biti u boljem položaju da razvije nuklearnu bombu za deceniju, čak i ako pristane na predlog Obame o 10-godišnjem zamrzavanju sadašnjeg programa.

"Već godinu dana govore da je bolje bez dogovora od lošeg dogovora. Pa, ovo je loš dogovor. To je veoma loš dogovor. Bolje nam je bez njega", rekao je Netanjahu, što je pozdravljeno burnim aplauzom publike u kojoj su u većinu bili republikanci i njihovi simpatizeri.

Netanjahu je rekao da iranski režim koristi novu tehnologiju da izrazi "najstariju mržnju - antisemitizam" i dodao da "iranski režim nije prosto samo jevrejski problem, kao što ni nacisti u Nemčkoj nisu bili samo jevrejski problem".

"Najveća opasnost s kojom se svet suočava je brak ekstremnog islama s nuklearnim oružjem", rekao je Netanjahu i dodao da se upravo to može desiti ako se prihvati dogovor s Iranom.

Izraelski premijer je ocenio da je iranska vlada slabija nego što deluje s obzirom na sankcije i pad cena nafte. "Njima je dogovor portrebniji nego vama", rekao je on.

Netanjahu je rekao da u pregovorima treba insistirati na tri stvari: da Iran obustavi agresiju prema susedima, da prestane da podržava terorizam i da prestane s pretnjama o uništenju Izraela.

"Ako Iran želi da se prema njemu postupa kao s normalnom zemljom, neka se ponaša kao normalna zemlja", rekao je Netanjahu.

Izraelski premijer je poručio da se holokaust više nikada neće desiti obraćajuhci se i Eliju Vizelu koji je bio u publici.

"Želim da vam obećam, Eli, da su naučene lekcije iz istorije. Mogu samo pozvati lidere sveta da ne ponavljaju greške iz prošlosti", rekao je Netanjahu.

Netnjahu je rekao da će se izraelski narod branti, čak i ako to bude morao sam da radi, ali je na kraju govora poručio Kongresu da "Izrael i Amerika uvek budu zajedno, čvrsto i odučno", što je pozdravljeno ovacijam publike.

Poziv republikanskog vođstva Kongresu da se Netanju obrati, Bela kuća je kritikovala pošto nije konsultovana o toj poseti. Obraćanje izraeskog premijera bojkotovalo je više od 50 kongresmena iz redova Demokratske stranke, a nisu bili prisutni ni Obama ni potpredsednik Džo Bajden koji je u Centralnoj Americi.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Netanijahu: Islamska država i Iran rade u istom cilju

Izvor: Blic, 03.Mar.2015

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas u Vašingtonu da se Iran i Islamska država nadmeću u ostvarivanju istog cilja - nametanja ekstremnog islama...Benjamin Netanijahu govori pred Kongresom SAD..Netanijahu je u govoru u američkom Kongresu rekao da su Iran i Islamska država neprijatelji,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.