Netanijahu: Veze Izraela i SAD jače nego ikad

Izvor: Blic, 02.Mar.2015, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Netanijahu: Veze Izraela i SAD jače nego ikad

Veze Izraela i Sjedinjenih Američkih Država su jače nego što su ikad bile, izjavio je danas izraelski premijer Benjamin Netanijahu, na skupu Američko izraelskog odbora za javne poslove (AIPAC) u Vašingtonu, kojim je počeo posetu SAD tokom koje treba da govori u Kongresu i pored negodovanja Bele kuće.

Izraelski premijer je rekao da govor u Kongresu nije pokazivanje nepoštovanja prema predsedniku Baraku Obami.

"Izveštaji o smrti američko-izraelskih odnosa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nisu samo preuranjeni, oni su prosto pogrešni", istakao je Netanijahu i dodao: "Naše savezništvo je jače nego što je ikada bilo".

Netanijahu, koji se protivi pregovorima koje administracija predsednika Baraka Obame vodi s Iranom oko nuklearnog programa, sutra će u Kongresu govoriti o mogućnosti da Teheran napravi nuklearnu bombu.

"Imam moralnu obavezu da govorim u lice ovoj opasnosti dok još ima vremena da se ona spreči", rekao je Netanijahu pred više hiljada okupljenih na skupu izraelske lobističke grupe.

On je ocenio da Obama ne razume dubinu zabrinutosti Izraela oko iranskog nastojanja da dođe do nuklearne bombe.

"Lideri SAD su zabrinuti za bezbednost svoje zemlje. Izraelski lideri su zabrinuti za opstanak svoje zemlje", ukazao je Netanijahu.

Na istom skupu govorila je i ambasadorka SAD pri Ujedinjenim nacijama Samanta Pauer koja je ocenila da tenzije između te dve države saveznice zatamnjuju politiku SAD da nikada neće ugroziti bezbednost Izraela time što će dozvoliti Iranu da postanu nuklearna sila.

Prethodno je državni sekretar Džon Keri u Ženevi branio Izrael pred Savetom UN za ljudska prava.

"Naša posvećenost našem partnerstvu s Izraelom je osnovna posvećenost ukorenjena u deljenju temeljnih vrednosti", rekla je Pauer i navela da je to ojačno višedecenijskim stavom obe velike partije u SAD. "Odnos SAD s Izraelom ne bi nikada trebalo da bude politizovan".

Netanijahu će govoriti sutra u Kongresu na poziv republikanskog vođstva u američkom parlamentu. Bela kuća je s druge strane navela da nije konsultovana prilikom zvanja izraelskog premijera.

Republikanci, koji su posle osvajnje većine u oba doma Kongres, krenuli oštriju borbu protiv Obame, protive se, kao i Netanijahu, pregovorima koje Vašington vodi s Teheranom oko spornog nuklearnog programa.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.