Netanijahu: Neću pokazati nepoštovanje prema Obami

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Mar.2015, 19:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Netanijahu: Neću pokazati nepoštovanje prema Obami

Izraelski premije Benjamin Netanijahu izjavio je danas u Vašingtonu da svet ne sme dopustiti Iranu da razvije nuklearno oružje.

Netanijahu je uz to istakao da njegov kontroverzni plan da se obrati Kongresu nema za cilj da pokaže nepoštovanje prema predsednika SAD Baraku Obamu, iako je kritikovao njegova nastojanja da postigne sporazum s Iranom, označivši to kao pretnju preživljavanju Izraela. On je to rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << na skupu Američko izraelskog komiteta za javne poslove - AIPAC, proizraelskog lobija u SAD, na početku dvodnevne posete Vašingtonu, preneo je Asošijeted pres.

Centralni trenutak posete je obraćanje Kongresu SAD sutra, na poziv republikanaca, a bez dogovora sa Belom kućom. Očekuje se da će Netanijhu oštro kritikovati nuklearni sporazum, o kome zapadne sile pregovoraju s Teheranom. Netanijahu je rekao da Iran već obučava, naoružava i šalje teroriste na pet kontinenata. "Zamislte šta bi Iran uradio s nuklearnim oružjem", naglasio je izraeslski premijer, ocenivši da bi nuklearno sposoban Iran imao sredstva da postigne svoj objavljeni cilj uništenja Izraela. "Imam moralnu obavezu da govorim pred tim opasnostima dok još ima vremena da se spreče",objasnio je Netanijahu.

Dok je on to govorio, državni sekretar SAD Džon Keri je otvarao novu rundu pregovora s Iranom, u cilju da postigne okvir nuklearnog dogovora u zadatom roku do kraja marta. Netanijahuova poseta Vašingtonu obelodanila je duboku napetost sa Belom kućom, imajući u vidu da Obamina administracija nije znala za planove o obraćanju Kongresu. Ipak Netanijahu je danas tvrdio da su odnosi izmejdu SAD i Izraela i dalje jaki. "Izveštaji da su odnosi Izrael SAD na umoru su ne samo prevremeni, oni su pogrešni", rekao je Netanijahu na godišnjoj konferenciji proizraelskog lobija, ocenivši:"Naše savezništvo je jače nego ikad". "Vi ste ovde da kažete svetu da je naše savezništvo jače nego ikada," poručio je izraelski lider, najavivši da će odnosi između dve zemlje biti još snažniji u predstojećim godinama. "Moj govor u Kongresu nema nameru da pokaže nepoštovanje prema Obami", rekao je Netanijahu u odgovoru na kritike njegove poset SAD samo dve nedelje pre opštih izbora u Izraelu. On je naglasio da su "Amerika i Izrael više nego prijatelji", rekavši:"Mi smo kao porodica". "Neslaganja u familiji su uvek neprijatna, ali moramo se uvek setiti da mi jesmo porodica", istakao je Netanijahu, kako preneli su izraelski mediji. Kao lider jevrejske države, on je potvrdio da mu je dužnost da upozori na pretnje jevrejskom narodu.

"Dan u kome je jevrejski narod pasivan suočen sa onima koji žele da nas unište je prošao", rekao je Netanijahu. On je dodao da "danas nismo više bez reči, danas imamo glas i sutra kao premijer jedne i jedine jevrejske države planiram da koristim taj glas. Američki lideri brinu o bezbednosti svoje zemlje, izraelski lideri moraju brinuti o preživljavanju svoje zemlje.

Netanijahu se tokom ove posete neće sastati s Obamom, jer bi takav sastanak predstavljao kršenje prakse da se Obama ne sastaje s liderima pre izbora u njihovoj zemlji.

Kritičari u Izraelu su takođe optužili Netanijahua da koristi priliku da ovim govorima u SAD osvoji političke poene.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.