Mark Arm (Mudhoney): “Nadam se da ćemo sledeće godine objaviti novi album”

Izvor: BalkanRock.com, 29.Jul.2016, 00:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mark Arm (Mudhoney): “Nadam se da ćemo sledeće godine objaviti novi album”

Krajem osamdesetih godina prošlog veka, u saveznoj američkoj državi Vašington, konkretnije u Sijetlu, došlo je do stvaranja novog muzičkog pravca, hibrida između panka i metala, koji će kasnije biti određen terminom “grandž”. Komercijalni uspeh i međunarodnu slavu, grandž muzika stiče početkom devedesetih zahvaljujući bendovima kao što su Nirvana, Pearl Jam, Soundgarden, Alice in Chains, Stone Temple Pilots. >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << Međutim, relevantni svetski muzički mediji jedinstveni su u mišljenju da je rodonačelnik ovog muzičkog izražaja, odnosno da je pojam  “grandž” prvi upotrebio Mark Arm, nekadašnji član benda Green River, a sada frontmen grupe  Mudhoney,  i tu dolazimo do junaka naše današnje priče.

Mudhoney se trenutno nalaze na velikoj evropskoj turneji u okviru koje će svirati i na SuperUho festivalu, ove godine preseljenog na novu lokaciju u Primoštenu, između Šibenika i Trogira, na obali Jadrana. Uoči nastupa na ovom događaju, gde će, između ostalih nastupati i Mark Lanegan, Peter Hook, Saul Williams, Devendra Banhart, gitarista i glavni vokal četvorke iz Sijetla, Mark Arm, za čitaoce Balkanrock portala, govori o samim počecima grupe, raznim iskustvima tokom karijere, kao i o preporukama za današnje bendove čiji rad izuzetno poštuje.

Prošlo je skoro 30 godina od objavljivanja singla “Touch Me I’m Sick“ koji je izvršio snažan uticaj na pank rok scenu u Sijetlu. Prisećajući se tog perioda, kaže da ga to vreme asocira na njegov mladalački elan i sposobnost da ostane budan nekoliko dana zaredom. Mnogim bendovima je smetalo konstantno grandž etiketiranje od strane medija, međutim, kada je reč o grupi Mudhoney, govori kako nema problem s time nakon toliko godina.

Kada govorimo o popularizaciji i etabliranju takozvanog “Sijetl zvuka“ (The “Seattle sound“) ne možemo da ne pomenemo Sub Pop Records, čiju značajnu ulogu posebno naglašava, nazivajući ih svojim domom. Ističe veliko prijateljstvo sa Jonathanom (Jonathan Poneman) i Bruceom (Bruce Pavitt) i njihovu bezrezervnu podršku. Inače, Arm radi i kao menadžer skladišta u Sub Popu, te otuda ne čudi njegova privrženost ovoj izdavačkoj kući.

Članovi benda su se pojavili i u dokumentarnom filmu “Hype!” (rež. Doug Pray, 1996.) gde se upravo obrađuje tema popularnosti grandža početkom devedesetih i gde su učešće uzeli, pored gorepomenutih bendova, grupe Melvins, Supersuckers, TAD i Coffin Break, između ostalih, a ovaj muzičar smatra da je taj film na pravi način dočarao atmosferu rastuće scene Sijetla tih godina.

Tokom karijere sarađivali su sa vrhunskim producentima, a jedan od njih je i Jim Dickinson, sa kojim su ostvarili kolaboraciju na ploči “Tomorrow Hit Today“ iz 1998. godine. Sam pomen njegovog imena donosi mu mnoga sećanja: “Jim je bio sjajan. Imao je neverovatne priče i kada je reč o produkciji, bio je neustrašiv“.

Za skoro tri decenije postojanja mnogo interesantnih priča i avantura im se desilo, a kao jednu od najzanimljivijih pamti se odlazak (kao nepozvani gosti) u Belu kuću, kada je predsednik SAD-a bio Bill Clinton, koju u svom stilu  karakteriše kao “weird little trip“.

Pedesetčetvorogodišnji muzičar je potvrdio činjenicu da mu veoma prija kada čuje da obožavatelji pevaju njihove pesme nakon 20 ili 25 godina otkada su napisane, a pored odličnih autorskih pesama, Mudhoney su poznati i po sjajnim obradama u rasponu od Motorheada do Elvisa Costella. Frontmen nam otkriva kako u bendu vlada demokratija po pitanju odabira muzičara čiju će pesmu obraditi, jer ideje dolaze od svih članova podjednako.

Jedno od pitanja koje smo mu postavili jeste i da li Mudhoney smatra kultnim bendom, na šta nam je on kratko i jasno rekao – da! Upitan da prokomentariše ponovno okupljanje grandž supergrupe Temple of the Dog i seriju njihovih povratničkih koncerata odgovara da je to sjajna stvar za bend i publiku. Kada budu svirali u Sijetlu, on i Steve (Turner, kolega iz benda) će biti u Australiji sa grupom The Monkeywrech.

Prošlo je više od tri godine od objavljivanja devetog i još uvek aktuelnog albuma “Vanishing Point“. Armija obožavatelja željno očekuje novo izdanje, a svima njima Arm poručuje: “Veoma je teško koncetrisati se na nove pesme kada si na turneji. Imamo nekoliko novih pesama koje još uvek nismo uvežbali, ali smo ih snimili na našem malom uređaju u našem prostoru za probe. Nadam se da ćemo snimiti novu ploču u 2017. godini.

Pred sam kraj razgovora čuli smo i neke preporuke o relativno novim bendovima čije stvaralaštvo Arm izuzetno ceni. Prema njegovom mišljenju, na grupe kao što su Human Eye/ Timmy’s Organism, čiji je frontmen Timmy Vulgar, garažni pank heroj iz Detroita, zatim Metz, Pissed Jeans, Thee Oh Sees, Fuzz, koga predvodi multi instrumentalista Ty Segall i Protomartyr, vredi obratiti pažnju.

Ukoliko Mudhoney isporuče kanonadu rifova, kao što su to učinili na prošlogodišnjem beogradskom koncertu, nema sumnje da će posetioci SuperUho festivala tog 2. avgusta biti i više nego zadovoljni.

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.