Makedonska igra

Izvor: Vesti-online.com, 26.Maj.2015, 06:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonska igra

Zakucala "obojena revolucija" i na makedonska vrata; udarila "demokratska opozicija" (američki dolari) na "nedemokratsku vladu". Vašington se "ozbiljno zabrinuo" i upozorio Skoplje da ne čini nepočinstva prema albanskom delu makedonske populacije, ni da se "nedemokratski" obračunava sa opozicijom, naročito onom koja zastupa ulazak Makedonije u NATO. Inače...Tu je i upozorenje Skoplju da spreči svaki neprijateljski izliv >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << prema Albaniji, članici NATO-a i savezniku Amerike. Inače...

Lepo, demokratski, humano i - tipično američki.

Dirljiva briga Vašingtona za državicu od dva miliona stanovnika za koju 80 posto Amerikanaca nikada nije čulo. U sintaksi američkog političkog diskursa "briga" za nekoga i nešto znači poslednje upozorenje pre crvenog kartona.

Slučaj još nije profila i dimenzija za uobičajenu američku proceduru: diplomatsko upozorenje, pa dolari, pa avioni i bazuke. U Stejt departmentu drže da je Makedonija još uvek "menidzabl" - može da se sredi relativno malom sumom dolara, uz upotrebu oprobanih regionalnih izvođača prljavih radova. Za početno poravnavanje terena iznajmljen je Džordž Soroš. Selektovani aktivisti iz opozicione Socijaldemokratske Unije Makedonije primili su od Sorosa "narukvicu" od po 1.500 američkih dolara (svaki) za demonstracije protiv vlade "optužene" za korupciju i nezakonito prisluškivanje opozicionih lidera.

Prema tajnom memorandumu koji je dospeo u javnost na Zapadu, finansijeri ove grupe su Sorosevo Otvoreno društvo, američka USAID (na budžetu CIA) i Forum grupa, još jedna Soroseva "nevladina organizacija".

Kada su dolari potekli, za jednog od izvođača odabrana je, u praksi već dokazana beogradska grupa Kanvas, Srđe Popovića. U Vašingtonu Kanvas važi kao ekspert za podbunjivanje obojenih i "nenasilnih revolucija"; dokazao se na Majdanu u Ukrajini, obaranju Mubaraka u Egiptu, Miloševića u Beogradu... Vlade Belorusije i Irana, zajedno sa bivšim predsednikom Venecuele Hugom Čavesom, optužili su Kanvas da je izazivač pučeva u suverenim državama. Ujedinjeni Arapski Emirati Kanvas su stavili na spisak terorista, zajedno sa Al Kaidom.

Muhamed Adel, jedan od vođa u akciji obaranja Mubaraka, na seminaru Kanvasa u Beogradu pet dana je obučavan "strategiji nenasilnih revolucija".

Bivši aktivista Kanvasa Ivan Marović uhlebio se kao dopisni član jednog instituta na Kolumbija univerzitetu.

Početkom 2011. jedan haker je uspeo da provali u američku agenciju Stratfor i tamo našao da je Stratfor upotrebljavao Kanvas za "špijuniranje opozicionih grupa".

U decembru 2013. Stiv Horn i Karl Gibson, osnivači grupe Ankat, objavili su detalje o "interakciji" Popovića sa Stratforom. Tu ga direktno optužuju da je Amerikancima prenosio "obaveštajne podatke". Horn i Gibson su kasnije u debati još naveli da je Popović služio kao veza između Stratfora i izvesnog Manira Satera, bankara u Goldman Saksu, preko koga je, tvrde, Kanvas finansiran. Ključni posao u ovoj transakciji obavio je, kako se navodi, ambasador u Stejt departmentu Majkl Makfol.

Beogradski Kanvas u makedonskoj aferi služi, potvrđuje "Ruski insajder" u Moskvi, kao istureni odred za "nenasilnu promenu" Americi nepodobne vlade u Skoplju.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.