Kuba i SAD otvaraju ambasade najranije 20. jula

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Jul.2015, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuba i SAD otvaraju ambasade najranije 20. jula

Kuba će otvoriti ambasadu u Vašingtonu, a SAD u Havani najranije 20. jula, saopštilo je danas kubansko ministarstvo spoljnjih poslova, pozivajući se na pismo koje je američki predsednik Barak Obama uputio kubanskom predsedniku Raulu Kastru.

Pismo, koje je kubanskom ministarstvu spoljnjih poslova dostavio visoki američki diplomata u Havani, potvrđuje odluku predsednika dve zemlje da uspostave diplomatske >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << odnose i otvore diplomatska predstavništva 20. jula ili posle tog datuma, saopštilo je kubansko ministarstvo, preneo je Rojters.

SAD i Kuba su postigle dogovor o međusobnom otvaranju ambasada, što predstavlja najveći korak u nastojanju da se obnove veze, posle više od pola veka neprijateljstava.

Predsednik SAD Barak Obama trebalo bi danas da objavi sporazum. Dve zemlje pregovaraju o otvaranju ambasada od iznenađujućeg saopštenja u decembru da su održale tajne pregovore na kojima su se dogovorile o obnavljanju diplomatskih odnosa.

Za Obamu je odmrzavanje odnosa sa Kubom u centru spoljne politike, na kraju predsedničkog mandata i na tome radi već duže vreme, prenosi AP.

Očekuje se da će i držvani sekretar Džon Keri, koji je u Beču na nukleranim pregovorima sa Iranom, takođe govoriti o otvaranju ambasade.

On je ranije izjavio da bi putovao na Kubu, na otvaranje.

SAD su prekinule doplomatske odnose sa Kubom 1961. godine, posle Kastrove revolucije. One su desetinama godina pokušavale da svrgnu komunističku vlast i da izoluju ostrvo, uključujući pooštravanje ekonomskog embarga, koji je prvi uveo predsednik Dvajt Ajzenhauer.

Od kasnih 70-ih godina, SAD i Kuba, umesto ambasada, imaju diplomatske misije, koje su pod zaštitom Švajcarske.

Pored otvaranja ambasada i dalje će ostati neka nerešena pitanja važna za normalizaciju odnosa, kao što su razgovori o ljudskim pravima, zahtevi za kompenzaciju za konfiskovanu američku imovinu u Havani i štetu Kube zbog ebmarga.

Tu su i razgovori o saradnji u sprovođenju zakona, koji uključuju i osetljivu temu američkih begunaca, koji su našli utočište u Havani.

Obama, takođe, želi da Kongres ukine ekonomski embargo Kubi, ikao se suocava sa otporom republikanaca i nekih demokrata, koji se protive normalizaciji odnosa, jer smatraju da je prerano nagraditi režim, koji ozbiljno krši ljudska prava.

Predsednik će se takođe suočiti sa jakom opozicijom u Kongresu zbog trošenja novca poreskih obveznika za izgradnju ambasade u Havani.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Kuba i SAD otvaraju ambasade

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jul.2015

Kuba će otvoriti ambasadu u Vašingtonu, a SAD u Havani najranije 20. jula, saopštilo je danas kubansko ministarstvo spoljnjih poslova, pozivajući se na pismo koje je američki predsednik Barak Obama uputio kubanskom predsedniku Raulu Kastru...Pismo, koje je kubanskom ministarstvu spoljnih poslova...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.